Hotărâre a instanței

La un an de la sistare, „sporul de ecran” a fost recâștigat de profesori din Sindicatul Salariaților din Învățământul Preuniversitar



Petru Gorea, președintele Sindicatului Salariaților din Învățământul Preuniversitar Suceava
Petru Gorea, președintele Sindicatului Salariaților din Învățământul Preuniversitar Suceava

La un an de când a fost sistat, sporul pentru condiții de muncă periculoase sau vătămătoare (sporul de ecran) va fi recuperat de o parte dintre salariații de la catedră, afiliați Sindicatului Salariaților din Învățământul Preuniversitar (SSÎP)Suceava. Sporul de ecran are un cuantum de 15% din salariul de bază.
Potrivit lui Petru Gorea, președintele SSÎP Suceava, „hotărârea instanței privind reintroducerea în statele de plată a acestor drepturi bănești este definitivă”. Acesta a mai adăugat că a acționat în justiție atât Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, cât și unitățile școlare care au pus în aplicare ordinul de a suspenda aceste sporuri.
Cei care au avut câștig de cauză vor primi banii cu țârâita
Potrivit hotărârii judecătorești, unitățile școlare acționate în instanță sunt obligate „să modifice statele de plată în sensul includerii în acestea a sporului pentru condiții periculoase sau vătămătoare, începând cu data de 1 iunie 2013”. De asemenea, Inspectoratul Școlar este obligat să avizeze aceste state de personal.
Totodată, profesorii care au împuternicit organizația sindicală să-i reprezinte în instanță își vor primi retroactiv sporul de ecran, „pârâții fiind obligați la plata diferențelor de drepturi bănești cuvenite începând cu 1 iunie 2013 și până în prezent, precum și la plata dobânzii legale, sume ce vor fi actualizate cu indicele de inflație”.
Totuși, cei care au avut câștig de cauză își vor primi banii cu țârâita, datoria din iunie 2013 până în iunie 2014 fiind eșalonată pe cinci ani. În acest an cei vizați vor primit 5% din datorie, în 2015 – 10%, 2016 – 25%, 2017 – 25%, 2018 – 35%.
Cum a fost suspendat acest spor?
Din luna iunie a anului trecut, veniturile unor angajați din învățământul sucevean s-au diminuat din cauza sistării sporului pentru condiții vătămătoare.
Pe atunci, Ministerul Educației Naționale a trimis o adresă către IȘJ Suceava prin care solicita instituției o statistică și poziția față de legalitatea acordării acestui spor. La presiunile ministerului de resort, sindicaliștii spun că IȘJ Suceava a trimis în teritoriu o adresă prin care impunea conducerilor unităților școlare să nu avizeze statele de plată dacă este cuprins și sporul pentru condiții vătămătoare.
Afectați de această măsură au fost în mod special contabilii și secretarii școlilor, profesorii de informatică, dar și alți angajați din educație care aveau buletin de expertizare.
Angajații din învățământ au beneficiat de acest spor până la data de 31 mai 2013.
“SSÎP Suceava este primul sindicat care a primit hotărâri definitive în acest proces”, a mai menționat liderul sindical Petru Gorea.



Recomandări

După doi ani de procese, câțiva angajați din învățământul sucevean vor primi din nou sporul de ecran

Sindicaliștii din învățământ cer noului ministru al Educației rezolvarea problemelor urgente din sistem

Traian Pădureț: „S-a recunoscut de către reprezentanții ministerului că actualul cost standard/elev reprezintă o  și s-a făcut pe ”
Traian Pădureț: „S-a recunoscut de către reprezentanții ministerului că actualul cost standard/elev reprezintă o și s-a făcut pe ”