La moartea unui geniu al României



Mai întâi, condoleanțe tuturor, pentru dispariția marelui om de cultură care a fost Fane Spoitoru! Pierderea este cumplită, subliniată corespunzător de toată mass-media, dar amprenta lăsată în societatea românească de acest inconfundabil artist rămâne una de neșters. Din marea sa operă, cităm doar tăierea brațului unui polițist cu o sabie ninja, în fața discotecii Vox Maris. Ce lucrare genială a fost aceea, aplaudată la scenă deschisă de exigentul public format din clasa interlopilor și maneliștilor romi!
Însă cel mai important și mai important lucru e că această enormă personalitate a țării a creat și a lăsat în urmă o adevărată școală. Căci fără discipoli care să-i calce cu talent pe urme, nici un maestru nu e cu adevărat maestru. Pe maestrul Spoitoru îl plâng personalități pe măsură, ca Serghei Mizil, Florin Salam fără soia și boxerul Doroftei.
Trecerea romului național Spoitoru în posteritatea care-l aștepta ca pe un al doilea Eminescu s-a suprapus cu sărbătorirea Zilei Internaționale a Romilor. Ocazie cu care s-au desfășurat niște festivități mișto tare, să moară mama. Dar s-au și scris pe-un cort din centrul Bucureștilor niște măscări insuportabile, care au scandalizat instituțiile statului.
Acuma, cică se lucrează la găbjirea scriitorilor de măscări pe corturi, pentru a fi pedepsiți și lecuiți de mesaje rasiste. Că doar suntem cu toții viețuitoare ale mătușii Europa cea tolerantă, nu ale vreunui stat fundamentalist musulman!
Lăsând șaga deoparte, nu cred că pedepsirea vinovaților ar fi o idee bună. Nu numai că nu ar rezolva ceva, dar ar crește un anume val de antipatie la adresa etniei respective. Un val care există, oricâte eforturi s-ar depune pentru a fi minimalizat.
La festivitățile de la Ziua respectivă, s-au evidențiat performanțele personalităților din lumea romă. Cinste lor! Dar ce facem cu marea masă romă, care ne face pe toți de râs în lume, cerșind, furând și tâlhărind?
Când infracțiunile rome din lume se vor diminua, vor dispărea de la sine și mesajele rasiste.



Recomandări

Mikhail Davydov: „Îmi doresc să ofer șansa de a studia limba rusă și de a cunoaște Rusia unui număr cât mai mare de români”

Mikhail Davydov, consilier în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România și directorul Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București
Mikhail Davydov, consilier în cadrul Ambasadei Federației Ruse în România și directorul Centrului Rus pentru Știință și Cultură din București