Datoriile populației la furnizorii de utilități au ajuns, la Fălticeni, la peste 18,5 miliarde de lei vechi, problema debitelor restante ale consumatorilor fiind dezbătută în după-amiaza zilei de joi, 27 ianuarie, în sala de ședințe a Primăriei Fălticeni, unde a avut loc o întâlnire a conducerii administrației publice locale și a operatorilor serviciilor publice de alimentare cu apă, canalizare, epurare și colectat, transport gunoi menajer cu președinții și administratorii asociațiilor de proprietari.
Printre problemele discutate s-au numărat organizarea adunărilor generale în asociații în primele trei luni ale anului, adunări care trebuie anunțate Compartimentului îndrumare asociații proprietari din cadrul primăriei și la care va participa primarul sau viceprimarul municipiului și un funcționar public responsabil cu relația dintre administrația publică și asociațiile de proprietari, amenajarea spațiilor verzi din jurul blocurilor, realizarea și păstrarea curățeniei dintre blocuri, campania de plantare de copaci din primăvară, amenajarea de noi spații de parcare, toaletarea arborilor, amenajarea de spații de joacă sau de receere.
Una din cele mai mari probleme cu care se confruntă asociațiile de proprietari din Fălticeni este colectarea sumelor pentru serviciile prestate de operatorii de servicii ACET (alimentare cu apă potabilă și canalizare) și Goscom (colectat și transport gunoi menajer). Populația care locuiește la bloc înregistrează restanțe de peste 3,5 miliarde lei vechi la Goscom și de peste 15 miliarde de lei vechi la ACET, cele două societăți fiind la un pas de faliment dacă gradul de încasare a restanțelor nu se îmbunătățește în perioada imediat următoare.
„Avem cheltuieli, avem de plătit TVA, ne trebuie combustibili, ne trebuie piese de schimb la mașini, avem de plătit salarii. Nu sunt și nu au fost probleme în colectarea gunoiului, și de sărbători am lucrat ca să avem curat în oraș, dar dacă populația nu plătește noi nu putem merge mai departe. Avem cel mai mic preț la gunoi din județ și printre cele mai mici din țară, față de anul trecut prețul s-a micșorat prin reducerea TVA-ului. Populația trebuie să înțeleagă că trebuie să plătească acest serviciu”, a precizat Rodica Iruc, directorul societății Goscom.
Fălticenenii au restanțe la apă potabilă de 15 miliarde de lei vechi
Vasile Cozma, directorul Agenției Fălticeni a ACET S.A., a precizat că deși nu este o evoluție pozitivă în recuperarea datoriilor, la nivelul lunilor ianuarie 2014, 2015 și 2016, societatea înregistrând restanțe ale populației care locuiește la bloc de 1.500.000 de lei, politica de colaborare va fi la fel.
„Noi asigurăm apă de o calitate mai bună prin investițiile în stațiile de captare din subteran Baia I și Baia II și în rețelele de distribuție, întreruperi în furnizare cât mai mici și doar în cazuri de strictă necesitate pentru reparații sau modernizări, dar nu putem continua fără a încasa banii pentru serviciile prestate. Chiar dacă la unele asociații volumul datoriilor a scăzut în acești trei ani, la trei asociații, nr.10, nr.11 și nr. 14, volumul datoriilor a crescut, ceea ce face ca valoarea globală să rămână constantă. Ori nu ați încasat nimic de la datornicii mari, ori ați încasat și au apărut alții. Noi procedăm în continuare ca orice societate comercială. Calculăm și percepem penalități de întârziere conform programului informatic, suntem deschiși dialogului și invităm fiecare asociație la sediu pentru a clarifica individual situația”, a precizat Vasile Cozma.
O situație specială se înregistrează la Asociația de proprietari nr.11. La sfârșitul anului 2012, membrii asociației s-au trezit cu o datorie de peste 400.000 lei și cu riscul de a rămâne fără apă și energie electrică. După trei ani de cercetări, expertize și amânări, nu s-a reușit nici măcar stabilirea valorii prejudiciului creat de fostul administrator. Președintele asociației, Bogdan Irimia, este nemulțumit că demersurile în justiție se desfășoară anevoios, mai ales că fostul administrator și-a recunoscut vina, iar la banii care au lipsit din gestiune se adună penalități pentru serviciile neplătite la vremea respectivă, asociația fiind la zi cu facturile curente.
Legislația este în favoarea restanțierilor
Și primarul Cătălin Coman le-a solicitat administratorilor și președinților asociațiilor de proprietari să se implice în colectarea sumelor restante și achitarea la zi a facturilor curente.
„Aceste două societăți trebuie să funcționeze și asta înseamnă că pe măsură ce prestează serviciul să încaseze și banii, altfel îi punem în situația neplăcută atât pe ei cât și pe noi, populația municipiului Fălticeni, să nu se desfășoare aceste servicii cu consecințe din cele mai grave. Nu ne dorim să ajungem în această situație, de aceea orice cetățean trebuie să fie conștient că trebuie să-și plătească serviciile de care beneficiază. Așa cum plătești energia electrică și gazul metan trebuie să plătești și pentru celelalte servicii de care beneficiezi. Orice cetățean știe lucrul acesta, dar mai sunt și cetățeni care nu vor să înțeleagă. Acesta este rolul dumneavoastră, chiar dacă este neplăcut, ingrat, pentru că de cele mai multe ori trebuie să discutați cu persoane care nu vor, pentru că nu toți restanțierii sunt persoane fără posibilități financiare”, a precizat primarul Cătălin Coman.
Acesta a mai adăugat că „Nici legislația nu ne ajută în relația dumneavoastră cu membrii asociației, în fiecare asociație de proprietari sunt membri care au numai drepturi și nu au obligații, nu au responsabilități. O spun cu mâna pe inimă și foarte sincer că legislația este împotriva noastră și în favoarea restanțierilor, o problemă mică fiind rezolvată cu foarte mare birocrație, după un consum mare de hârtie și timp, cu judecăți, termene, amânări și tot felul de chestiuni care nu se întâmplă în țări civilizate. În alte țări dacă se face așa ceva imediat se sistează serviciul, consecințele fiind suportate nu de asociație sau bloc, ci de respectivul”.
Proiect pilot de distribuție a apei potabile pe casa scării
Pentru că multe asociații reclamă diferențe între cantitatea de apă înregistrată de apometrul de la intrare în bloc sau scară și suma cantităților înregistrate de apometrele din apartamente, conducerea ACET a solicitat inițierea unui proiect pilot pentru o scară sau un bloc, în care rețeaua de apă și apometrele să fie pe casa scării, iar branșamentele să se realizeze individual pentru fiecare apartament. Asocierea pentru distribuția apei din rețeaua de pe casa scării ar urma să fie făcută între ACET, asociația de proprietari și Consiliul Local Fălticeni, cu precizarea cotei de participare a fiecăruia dintre cei implicați, iar lucrările interioare să fie suportate de proprietarii apartamentelor.
„O astfel de modalitate de distribuire a apei potabile nu ar mai lăsa scări de blocuri fără apă din cauza unui restanțier. Trebuie să fie toți locatarii de acord cu acest proiect. Din punct de vedere al banilor publici este o problemă pentru că nu pot investi într-un bloc de proprietari, dar o putem face la blocurile ANL sau sociale”, a precizat primarul Cătălin Coman.
Debite
La Fălticeni, peste 18,5 miliarde de lei vechi, datoriile populației la furnizorii de utilități
