Școala de vară, organizată în perioada 1 – 9 iulie, pentru 90 de elevi ai claselor primare și gimnaziale ai Școlii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni, a fost soluția ideală atât pentru părinții care nu au cu cine să își lase copiii în timpul vacanței, cât și pentru copiii care își doresc mai mult decât o vară petrecută în casă.
În Școala de vară„Jocul de-a vacanța”, ajunsă în acest an la a treia ediție, copiii s-au putut bucura alături de 15 cadre didactice participante la proiect de programul educațional „Educație pentru timp liber”, program care a inclus activități interactive realizate prin joc, vizite la muzeele din municipiu sau relaxare la Baza de Agrement „Nada Florilor”.
Așa cum am aflat de la profesor pentru învățământul primar Maria Vasilache, coordonatoarea proiectului „Jocul de-a vacanța”, alături de elevii, profesorii și personalul auxiliar al școlii, au fost implicați Asociația de părinți „Artur Gorovei” și comunitatea locală prin voluntarii de la Grupul local de tineret „Aripi în Europa, Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”, Parcul de Aventură „Nada Florilor”, Pensiunea „Angela” din Vatra Dornei.
Alternative de petrecere a timpului liber în vacanță
Prof. Maria Vasilache a declarat: „Scopul proiectului este stimularea implicării voluntare a copiilor în activități recreativ-instructive, cu promovarea și valorizarea potențialului individual și de grup a acestora, precum și însușirea, pe termen scurt și lung, a unor alternative real-educative de petrecere a timpului liber în opoziție cu tentațiile nocive tot mai des întâlnite chiar la vârsta micii școlarități, cum ar fi excesul utilizării calculatorului, grupuri construite pe principiul dominării și violenței, maturizarea nesănătoasă a sexualității, infracționalitatea infantilă etc.
Derulat pe parcursul a două săptămâni, proiectul «Jocul de-a vacanța» a inclus activități atractive, instructiv-educative, cu o tematică variată: sport și mișcare, teambuilding, dezvoltare personală, cultură și tradiții, activități outdoor și de recreere, oferind oportunități pentru îmbunătățirea unor competențe sociale, de comunicare, de organizare.
Folosind metode specifice educației nonformale, proiectul propus a oferit un spațiu adecvat pentru petrecerea timpului liber într-un mod creativ și plăcut, creând oportunități de implicare a copiilor în activități care să le contureze competențe de comunicare, sociale și care să le dezvolte spiritul civic. Activitățile s-au desfășurat conform normelor specifice de siguranță pentru evitarea unor situații de risc, prevenirii îmbolnăvirii cu virusul Sars COV-2”.
Să ne bucurăm împreună de vară
Școala de Vară s-a dorit a fi, în primul rând, o modalitate de a oferi copiilor o alternativă atractivă pentru petrecerea unei perioade din vacanța de vară, timp în care copiii să învețe jocuri instructiv-recreative și pe care, mai apoi, să le poată organiza singuri.
„Odată ce și-au însușit abilitatea de a se organiza singuri pentru un joc pe care îl cunosc, apare și transferul asupra altor activități, fie jocuri aflate din altă parte, fie create de ei. Mai mult chiar, abilitatea de auto-organizare se transferă și asupra altor tipuri de activități, de învățare efectivă, de efectuare a unor sarcini practice, de lucru în echipă etc. De asemenea, programul are în vedere creșterea încrederii părinților în instituția școlară, o mai bună colaborare și implicare a acestora în sprijinirea activităților curriculare și extracurriculare, cunoscându-se importanța părinților în desăvârșirea copiilor lor”, a precizat prof. Maria Vasilache.
În cele două săptămâni copii au desfășurat activități în aer liber și au avut posibilitatea de a colabora cu oameni pasionați, care au facilitat jocuri și multe ateliere creative (pictură, desen, modelaj), dar și multe jocuri și competiții distractive, la Casa Memorială „Mihail Sadoveanu”, Muzeul de Artă „Ion Irimescu”, Muzeul Apelor „Mihai Băcescu”, Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu”. În Parcul de Aventură „Nada Florilor”, elevii fălticeneni au avut parte de multă voie bună într-un spațiu plin de culoare și verdeață, și-au pus în valoare abilitățile sportive, au învățat să își învingă teama de înălțime și nu în ultimul rând s-au relaxat în aer liber.