În după-amiaza zilei de joi, 7 martie, la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Fălticeni a fost vernisată expoziția „Și eu pot fi de ajutor!”, realizată cu lucrările participante la faza zonală a Concursului național de creație plastică pentru preșcolari „Penelul Fermecat”, ediția a XIX-a.
La vernisaj au participat primarul Gheorghe Cătălin Coman, educatoarele care îi îndrumă pe micii artiști, preșcolari, părinți, directori ai școlilor din municipiu. „Penelul Fermecat” este un concurs inițiat de Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, prin inspectorul de educație timpurie Daniela Răileanu și Compartimentul Învățământ Preșcolar, fiind înscris în Calendarul concursurilor naționale al Ministerului Educației.
Prof. Adriana Samson, director la Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio”, organizatorul zonal al concursului, a precizat: „Tema aleasă a incitat preșcolarii și cadrele didactice îndrumătoare la strategii de proiectare și desfășurare succesivă a unor activități specifice care să stimuleze înțelegerea semnificației conceptului de ajutor.
În acest sens, cadrele didactice au valorificat conținuturile poveștilor și povestirilor tematice, în care personaje și eroi au nevoie de ajutor sau oferă sprijin, în diferite contexte; au implicat copiii în lecturi după imagini care vizau nevoia și acordarea de ajutor; teatre de păpuși, de umbre, de actori; au oferit vizionare de filme didactice, de resurse electronice existente în bibliotecile virtuale ale grădinițelor, care ilustrează modalități de a oferi ajutor necondiționat atât copiilor, adulților, dar și plantelor, animalelor etc. Din aceste activități copiii s-au inspirat și au ilustrat în lucrările lor situații posibile sau imaginare în care se poate acorda ajutorul, reieșind să înțeleagă și să exprime bucuria și starea de bine în urma unui astfel de gest.
Lucrările plastice realizate, deși pot fi considerate naive, schematice, este doar o opinie, însă, analizându-le cu atenție se observă că ele transmit vizual ideea de empatie, de compasiune, oferind contexte variate în care se poate oferi sau primi ajutor”.
306 lucrări realizate de preșcolari cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani
În concurs au fost înscrise 306 lucrări realizate de preșcolari cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani, din grupele mică, mijlocie și mare, de la grădinițe cu program normal și prelungit din municipiul Fălticeni, Grădinița Specială Fălticeni, precum și din localitățile limitrofe: Baia, Mălini, Rădășeni, Bunești, Forăști, Râșca, Bogdănești, Preutești, Băișești, Sasca Mare, Pleșești, Vadu Moldovei, Găinești, Fântâna Mare. Lucrările sunt dispuse în patru secțiuni, astfel: desen/pictură – 232 lucrări, grafică – 24 lucrări, modelaj – 40 lucrări, mozaic – 10 lucrări.
Juriul, format din prof. Raluca Schipor-Baban, de la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, și Mihaela Matei – artist plastic, a acordat 278 de premii, 15 mențiuni și 13 premii de participare, pe secțiuni și pe grupe de vârstă. Premiile acordate sunt: 153 premii I, 88 premii II, 37 premii III.
Ca în fiecare an, sponsorul concursului „Penelul Fermecat” a fost Primăria Fălticeni, prof. Cătălin Coman, primarul municipiului, fiind prezent la premierea copiilor. Acesta a felicitat coordonatorii la nivel zonal ai concursului, prof. Adriana Samson de la Grădinița cu Program Prelungit „Pinocchio” Fălticeni și prof. Magda Zetu de la Grădinița cu Program Normal „Voinicelul” Fălticeni, pe cadrele didactice pentru dăruire și implicare pentru ca aceste concursuri dedicate preșcolarilor să aibă cât mai mulți participanți și cu lucrări de calitate, și pe părinți, pentru că sunt alături de copii și cadrele didactice pentru un act educațional de calitate.
„Vreau să vă spun că, indiferent de locul ocupat, toți participanții la acest concurs sunt câștigători pentru că toți s-au străduit, toți au muncit, toți au calități deosebite. Dar ca la orice concurs, trebuie ca cineva să fie pe locul I, altcineva pe locul II, și așa mai departe. Este mai puțin important locul pe care vă situați, dar vreau să vă asigur că toți sunteți premianți pentru că a fost o activitate plăcută, o activitate care dezvoltă tot ceea ce este mai frumos în fiecare preșcolar și pune în valoare personalitatea fiecăruia. Felicitări copiilor, părinților și cadrelor didactice”, a fost mesajul primarului Cătălin Coman, adresat celor prezenți la vernisaj.