Cea de-a XIV-a ediție a Târgului Meșterilor Populari, care s-a desfășurat în incinta Muzeului Satului Bucovinean de pe platoul Cetății de Scaun a Sucevei, în intervalul 31 iulie – 2 august a.c., a coincis cu deschiderea hanului de la „Crâșma lui Moș Iordache”, casa din Șaru Dornei din muzeul în aer liber.
„Hanurile Europei Rurale”
Funcționarea acestui han se circumscrie proiectului „Hanurile Europei Rurale”, proiect cu finanțare europeană (în valoare de 1,3 milioane euro) care prevedea, în varianta inițială, constituirea unei rețele europene alcătuite din șase hanuri internaționale și 12 locale, dintre care două în România (la București și Suceava), având ca scop promovarea ofertei turistice zonale și a produselor tradiționale.
Consiliul Județean Suceava, a convenit, în parteneriat cu Regiunea Abruzzo din Italia, asupra includerii în acest proiect a „Crâșmei lui Moș Iordache” din Muzeul Satului Bucovinean, obiectiv care, așa cum a spus directorul general al Complexului Muzeal Bucovina (CMB) Suceava, Constantin Emil Ursu, „a fost dotat cu mobilier, tacâmuri, etc. și pentru care s-a amenajat o bucătărie”.
„Meniu tradițional”
Cele două hanuri din România, cel de la Muzeul Țăranului Român din capitală și hanul din Muzeul Satului Bucovinean, trebuie să ofere consumatorilor produse tradiționale specifice.
Constantin Emil Ursu anunța, cu câteva zile înainte de deschiderea Târgului Meșterilor Populari, că operatorul care a preluat „crâșma” (S.C. Options S.R.L.) va avea un meniu tradițional, cu sărmăluțe cu mămăliguță, mâncăruri din bureți, plăcinte poale-n brâu și afinată bucovineană.
„Am citit în ziar ce trebuie să oferim”
Într-adevăr, sărmăluțele cu smântână și mămăliguță (porția de 200 gr. la prețul de 8 lei) se găseau.
Restul ofertei era… „la grătar” (ceafă de porc, piept de pui, cârnăciori și, bineînțeles, mici) cu garnitură de cartofi prăjiți și salată de sfeclă roșie.
Băutură, bere din belșug (sub „parazoluri” de firmă, nu sub umbrare rustice) dar era și afinată pentru mai spre seară (fiindcă pe căldură se lasă cu urmări).
Directorul firmei operatoare, Bogdan Cute, a spus că sarmalele au fost printre cele mai cerute mâncăruri din meniu.
„Am citit în ziar ce trebuie să oferim”, a precizat el, spunând că va încerca diversificarea ofertei.
Poftă bună tuturor clienților hanului!
Cum am fost printre cei care am semnalat ce mâncăruri și băuturi se vor găsi la hanul din Muzeul Satului Bucovinean, ne pare rău că n-am scris că se va servi bulz, sângerete sau miel la proțap. Cine știe, poate consumatorii chiar le-ar fi găsit.
Oricum, mâncărurile de bureți și plăcintele poale-n brâu rămân ca restanță în „examenul” operatorului, dacă tot a „scăpat-o” directorul că oferă ceea ce a citit în ziar.
În rest, poftă bună tuturor clienților hanului!