Pentru seniori și juniori 1

La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană



Pe echipe, la seniori feminin lotul României (Mădălina Florea, Ingrid Mutter, Denisa Dragomir, Maria Dragomir) a obținut medalia de aur
Pe echipe, la seniori feminin lotul României (Mădălina Florea, Ingrid Mutter, Denisa Dragomir, Maria Dragomir) a obținut medalia de aur

La Câmpulung Moldovenesc s-a desfășurat în perioada 14 – 15 mai a XIII-a ediție a Campionatului Balcanic de alergare montană pentru seniori și juniori 1. Atleții români au cucerit nouă medalii – trei de aur, trei de argint și trei de bronz, iar în clasamentul general pe națiuni, România s-a clasat pe primul loc.La întrecere au participat 64 de sportivi din cinci țări: Bulgaria, România, Slovenia, Turcia și Ucraina, lotul Republicii Moldova fiind nevoit să renunțe la deplasare din motive medicale.
Campionatul Balcanic, o provocare, dar și un mod de promovare
Festivitatea de deschidere a avut loc vineri, 14 mai, pe stadionul municipal, cu participarea tuturor concurenților, antrenorilor și a oficialităților locale și județene, cei prezenți având parte și de câteva momente artistice.
Sâmbătă, 15 mai, la ora 10:00, din fața unuia dintre simbolurile municipiului de la poalele Rarăului, Monumentul statuar „Dragoș Vodă și Zimbrul”, primarul Mihăiță Negură a dat startul în competiția dedicată seniorilor care au avut de parcurs un traseu de 12 km, traseu omologat de Federația Română de Atletism și care trece prin locuri de o rară frumusețe. După 15 minute s-a dat startul și în competiția dedicată juniorilor 1, care au avut de parcurs 6 km.
Prof. Elena Erzilia Țîmpău, directorul Clubului Sportiv Municipal „Rarăul” și directorul campionatului, a declarat: „Chiar dacă la Câmpulung Moldovenesc a plouat în ziua premergătoare competiției, traseul nu a pus în dificultate alergătorii, fiind unul spectaculos, cu o lungime de 5,8 kilometri și o diferență de nivel de 430 de metri. În mod normal nu sunt impedimente pentru că cei de la alergare montană, pentru că au pregătirea fizică necesară, au încălțămintea de așa natură încât să nu alunece și sunt obișnuiți cu așa ceva, pentru că alergarea montană se face pe teren accidentat, cu diferență mare de nivel, cu umiditate, poate să traverseze și pârâuri. O ploaie nu este o problemă, pentru că sportivii sunt pregătiți pentru această situație.
Ne pare foarte rău că lotul Republicii Moldova nu a mai putut să ajungă pentru că, din nou, COVID-ul-ul a creat probleme.
Cea mai bună promovare pentru municipiul nostru, pentru tot ceea ce înseamnă activitate sportivă, sunt competițiile internaționale găzduite aici. Campionatul Balcanic de alergare montană este cea mai importantă competiție din Europa din acest an, ținând cont că Campionatele Europene de alergare montană din Portugalia s-au anulat.
Nu am organizat singură această competiție, ci cu sprijinul unei întrege echipe și pe această cale aș dori să mulțumesc Federației Române de Atletism, Primăriei Municipiului Câmpulung Moldovenesc, Consiliului Local, primarului Mihăiță Negură, voluntarilor, sponsorilor, care ne-au ajutat foarte mult, și locuitorilor municipiului Câmpulung Moldovenesc care ne sprijină, ne ajută și ne promovează. Este un lucru extraordinar pentru țară și pentru noi, ca municipiu”.
Cele mai bune rezultate pentru România la seniori, feminin
La seniori, feminin, individual lotul României s-a impus. Cele patru reprezentante ale țării noastre au ocupat primele cinci locuri din clasament: Mădălina Florea – medalie de aur (cu un timp de 1 oră, 6 minute, o secundă, 24 sutimi), Ingrid Mutter – medalie de argint (1:06:23.78), Nusa Mali, din Slovenia (1:06:35.67) – medalie de bronz, Denisa Ionela Dragomir (1:11:03.24) – locul 4 și Liliana Maria Dragomir (1:14:05.62) – locul 5.
“Am senzația că visez. Dacă după prima tură am fost a treia, la o mică distanță de primele două concurente, la final m-am trezit că trec prima linia de sosire. Nici nu am realizat când am trecut de adversarele mele. Aici toată lumea mi-a spus că am câștigat. Atât de concentrată am fost. Mulțumesc antrenorului, care indiferent de ce rezultat aș avea într-o competiție are încredere în mine, familiei și tuturor celor care îmi sunt alături. Sunt cea mai fericită. Felicitări în primul rând tuturor sportivilor și organizatorilor locali și Federației Române de Atletism. Este o zonă foarte frumoasă și uneori chiar și peisajele te fac să ieși din ritmul cursei și te fac să simți că plutești”, ne-a spus sighișoreanca Monica Mădălina Florea, locul I la senioare.
Medicul Ingrid Mutter a fost favorita cursei după primii 6 kilometri, cu un timp de 31 minute, 43 secunde, 87 sutimi, urmată la aproape 7 secunde de atleta slovenă și la 16 secunde de Mădălina Florea, dar bucuria sportivei a fost la fel de mare ca și cum ar fi câștigat competiția, pentru că medalia de aur a rămas tot în România.
“Mi-am dorit foarte mult un loc pe podium la un campionat internațional și iată că am reușit. Activez la CSM Cluj-Napoca, am mai alergat pe acest traseu de la Câmpulung Moldovenesc încă de două ori, îl cunoșteam de la Campionatele Naționale. Îmi place foarte mult, este un traseu complex, foarte dur atât pe urcare, cât și pe coborâre, este destul de dificil să menții un ritm susținut și pe urcare și pe coborâre, dar pregătirea bună m-a ajutat”, ne-a precizat Ingrid Mutter.
Pe echipe, la seniori feminin lotul României (Mădălina Florea, Ingrid Mutter, Denisa Dragomir, Maria Dragomir) a obținut medalia de aur prin cele două clasări pe podium – medalie de aur și argint și un loc patru.
La seniori, masculin, trei medalii pentru România
Competiția dedicată seniorilor a fost câștigată la individual, seniori, de slovenul Timotej Becan, Leonard – Albert Mitrică a obținut medalie de argint, iar Viorel – Andrei Pălici – medalie de bronz. Locul patru a fost ocupat de un alt component al României, Cristian – Marian Moșoiu, ceea ce a făcut ca pe echipe, lotul României (Leonard – Albert Mitrică, Viorel – Andrei Pălici, Cristian Moșoiu, Szabolcs – Istavn Gyorgy – locul 10) să obțină medalia de aur.
„Mă bucur că au reușit să vină din urmă și colegii mei Viorel Palici și Cristian Moșoiu. Prin aceste clasări am reușit să obținem medalia de aur la echipe și două medalii, una de argint și una de bronz, la individual. Anul trecut am reușit locul III la Campionatul Balcanic care a avut loc la Poiana Brașov, în luna octombrie, iar cel mai bun rezultat a fost locul 14 la Campionatul Mondial. Acum intrăm în pregătire pentru Campionatul Mondial care se va desfășura în luna noiembrie, în Thailanda, iar aceste rezultate îmi dau speranțe la o clasare cât mai bună în ierarhia mondială”, ne-a spus campionul Leonard – Albert Mitrică.
Rădăuțeanul Andrei Ihnatiuc, medalie de bronz la juniori
În competiția dedicată juniorilor, cel mai bun rezultat l-a avut atletul legitimat la CSS Rădăuți, Andrei Ihnatiuc, medalie de bronz la individual masculin. Atât la feminin, cât și la masculin competiția a fost dominată de atleții turci, la masculin primele două poziții revenind turcilor Mehmet Aydemir și Ozan Gunen. Pe echipe, la juniori 1, masculin România (Andrei Ihnatiuc, Marius Valentin Popa – locul 5, Dumitru Florin Guț – locul 10, Petru Iulian Pop – locul 12) a obținut medalia de argint.
„Este un rezultat foarte bun, chiar m-a surprins. Pregătirea pentru o astfel de competiție poate dura cel puțin trei luni, cu antrenamente zilnice, indiferent că e duminică, plouă, ninge. Pandemia m-a încurcat, dar cum sunt un sportiv conștient, am reușit să mă antrenez și prin alte metode, am practicat alergare prin pădure sau prin locuri unde nu circulă lume, unde nu sunt restricții. În performanță nu există loc de discuții că trebuie să te antrenezi numai într-un anumit loc, numai pe stadion sau în sala de sport.
Am 17 ani, de la 15 ani practic atletismul și pot spune că antrenorul și colegii mei mă susțin moral foarte mult și fără ei nu aș fi putut ajunge aici. Suntem 10 – 15 sportivi pregătiți la Rădăuți de profesorul Bogdan Roșcăneanu și deja mă gândesc la competiția din data de 20 mai, de la Pitești, Cupa României la alergare pentru juniori 1, unde voi participa la probele de alergare lungă de 5.000 și 10.000 de metri”, ne-a precizat rădăuțeanul Andrei Ihnatiuc.
Medalia de bronz la juniori 1, feminin, pentru echipa României
La juniori 1 feminin, echipa României a obținut medalia de bronz (Noemi Bordeanu, Ștefania Nicoleta Ticăleac, Bianca Gabriela Catrinar, Andreea Cerasela Chivoiu), podiumul fiind împărțit între Bulgaria (Zasna Petrova – locul I) și Turcia care a obținut locurile 2 și 3.
Bianca Gabriela Catrinar, atletă legitimată la Clubul Sportiv „Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc, a fost la prima participare la o competiție internațională, iar poziția a opta în clasamentul general promite un start bun pentru viitoarele competiții.
„Sunt extrem de bucuroasă că am reușit să mă calific la această competiție. Aș putea să zic că acesta a fost visul meu de când m-am apucat de atletism, să concurez la o competiție internațională. Când am aflat că suntem vicecampioane balcanice cu echipa, pot spune că este un vis împlinit. Regret faptul că s-a anulat Campionatul European, dar asta îmi dă o motivație să mă antrenez și mai mult, să muncesc și mai mult și să reușesc să mă calific la Campionatul Mondial din toamnă. Fac atletism la Rarăul de 5 ani și fără sprijinul doamnei antrenor Elena Țimpău nu aș fi ajuns”, consideră Bianca Gabriela Catrinar
Promovarea municipiului Câmpulung prin sport
Primarul Mihăiță Negură a făcut cunoscut că promovarea localități prin sport a fost de bun augur, pentru că astfel a aflat întreaga țară și întreaga lume despre ceea ce se întâmplă în locul respectiv.
Primarul Mihăiță Negură a declarat: „Este a doua ediție a Campionatului Balcanic de alergare montană găzduită de municipiul Câmpulung Moldovenesc. Evenimentul a fost așteptat nu numai de sportivi, dar și de autorități și de cetățenii din Câmpulung, pentru că această manifestare sportivă duce la cea mai frumoasă promovare a unei comunități.
Din totdeauna eu am pus accent pe sportul de masă, sportul național, sportul internațional, cum este competiția de astăzi. Sunt mulțumit de modul cum s-a organizat acest Campionat Balcanic. Tot staff-ul Federației Române de Atletism, unul dintre partenerii noștri, este prezent astăzi la Câmpulung.
Urmează ca pe 31 iulie, tot la Câmpulung, să găzduim o competiție de alergare montană pe distanță foarte lungă, 105 km, Bucovina Ultra Rocks, la care deja și-au anunțat prezența peste 1.500 de sportivi. Este o competiție foarte dură, organizată de o asociație, Ultra Life Sport Club și Sport Management Events, traseul este pe munții Rarău, Giumalău, Călimani, Munții Rodnei. Cei 1.500 de sportivi, antrenori, staff-urile tehnice și celelalte persoane vor fi cazate trei zile în Câmpulung Moldovenesc și în zonă, vor vorbi despre noi, ne vor promova pentru că vom fi gazde ospitaliere și avem ce să le prezentăm. După un de zile sperăm că vom putea organiza activitățile și manifestările propuse, vom reveni la o viață normală și sectorul HoReCa își va reveni.
Vă invit la sfârșitul lunii iulie să vedeți o mare competiție de alergare montană pe distanțe lungi.
Și la acest eveniment și la cel din luna iulie, sponsorul principal este Primăria Câmpulung Moldovenesc. Experiența anilor trecuți ne-a făcut ca și în acest an să fie o organizare aproape perfectă, lucru confirmat și de președintele Federației Române de Atletism”.
Câmpulung Moldovenesc ar putea găzdui Campionatul European de alergare montană
Președintele Federației Române de Atletism, Florin Florea, a apreciat modul în care a fost organizat Campionatul Balcanic și speră ca în câțiva ani să avem la Câmpulung Moldovenesc și Campionatul European.
Președintele Federației Române de Atletism a declarat: „Organizarea este cu mult peste cea de acum doi ani, s-au făcut progrese foarte mari și le mulțumesc foarte mult tuturor instituțiilor care s-au implicat și mai ales sponsorilor și voluntarilor.
Au un club foarte bun, Clubul Rarăul, cu performanțe foarte bune la alergare atât pe pistă, cât și în alergare montană, la nivel de organizare sunt foarte buni și dacă vor dezvolta aceste competiții, pentru că eu cred că vor face o competiție internațională a Câmpulungului, municipiul poate candida la organizarea, peste 3, 4 sau 5 ani, a Campionatului European.
La această ediție sunt echipe foarte bune, în primul rând țările care au tradiție în alergare montană și care s-au prezentat cu loturi foarte valoroase, Turcia, Slovenia, fiind țări de forță în alergare montană.
În mod normal erau 9 – 10 țări, dar știți foarte bine că fiecare țară are anumite reguli sanitare și au preferat să nu vină la această competiție. Din lotul Republicii Moldova, un sportiv a avut o astfel de problemă și nu au mai putut face deplasarea, dar asta este situația, trecem printr-o perioadă grea, mai dificilă, dar mesajul nostru este unul simplu: respectând regulile pe care le avem în momentul acesta, respectând modelele de organizare în condiții speciale cum sunt cele create de existența acestei pandemii, trebuie să mergem înainte, sportul fiind unul din vectorii care trebuie dați ca exemplu cum trebuie să facem lucrurile pentru a putea trece peste această perioadă dificilă.
Am mai organizat competiții, pentru că sportul de performanță a avut criterii foarte clar stabilite pentru organizarea competițiilor, sportivii au fost testați COVID de foarte multe ori, majoritatea dintre ei sunt vaccinați pentru că și în această zonă facem tot posibilul ca oamenii oamenii să apeleze la vaccin pentru a reveni mai repede la normalitate, pentru că avem nevoie să ne reluăm toate activitățile”.


La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
La Câmpulung Moldovenesc, Campionatul Balcanic de alergare montană
Pe echipe, la seniori feminin lotul României (Mădălina Florea, Ingrid Mutter, Denisa Dragomir, Maria Dragomir) a obținut medalia de aur
Pe echipe, la seniori feminin lotul României (Mădălina Florea, Ingrid Mutter, Denisa Dragomir, Maria Dragomir) a obținut medalia de aur


Recomandări

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc, în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”

Zeci de formații din șase țări au adus și anul acesta folclorul autentic la Câmpulung Moldovenesc în cadrul Festivalului Internațional „Întâlniri Bucovinene”