Președintele Klaus Iohannis a afirmat, luni, că toți copiii trebuie să aibă sentimentul în școală, fără niciun fel de discriminare, că sunt protejați și în siguranță, însă aceștia resimt, din păcate, efectele negative ale corupției sau ale nepăsării statului.
„Aș dori să vă vorbesc nu doar despre importanța educației – pe care sunt sigur că o conștientizați – ci și despre rolurile pe care le aveți și pe care le veți avea în societate. Aveți drepturi pe care nimeni nu vi le poate lua. Voi, ca cetățeni ai României, trebuie să beneficiați de respectul și sprijinul deplin al instituțiilor statului. Este imperativ ca respectul să fie în centrul procesului de educație din școli. Și când spun asta, mă refer la respectul pe care îl datorați profesorilor voștri, dar și la respectul cu care profesorii, la rândul lor, au obligația să vă trateze. Toți copiii, fără nici un fel de discriminare, trebuie să se simtă la școală încurajați, protejați și în siguranță”, a declarat Klaus Iohannis, luni, la deschiderea anului școlar.
Șeful statului a mai spus că autoritățile au datoria să asigure un drum sigur către școală, însă există tot felul de tergiversări, amintint și de încercările Guvernului de a scoate transportul rutier județean din aria serviciilor publice.
„Din nefericire, în România nu suntem încă în această situație, iar de multe ori copiii sunt cei care resimt efectele negative ale corupției sau ale nepăsării statului. Autoritățile au datoria de a crea un mediu sigur în clase, însă multe școli din ziua de astăzi nu au nici măcar un serviciu de pază funcțional. Este tot de datoria autorităților să asigure un drum sigur către școală. Dar iată că și aici există tergiversări în organizarea și decontarea transportului elevilor, ba, mai mult, există demersuri ale Guvernului care scot transportul rutier județean din aria serviciilor publice”, a completat Iohannis.
Prin urmare, a spus președintele, copiii sunt expuși riscurilor și în interiorul școlii, dar și în drumul către unitatea de învățământ.
„Astfel, copiii sunt expuși riscurilor atât în interiorul școlii, cât și în drumul către școală. Aceste dovezi de nepăsare trebuie să înceteze. Avem nevoie de o normalizare a modului în care interacționăm cu instituțiile statului, iar această normalizare poate fi făcută doar prin educație și împreună cu oamenii cărora le pasă și care acționează. Nimic nu se schimbă de la sine. Toți cei care au puterea de a contribui la schimbare au responsabilitatea să o facă”, a conchis șeful statului.
Un număr de 2.824.594 de elevi și copii de grădiniță încep, luni, cursurile anului școlar 2019 – 2020, potrivit Ministerului Educației Naționale (MEN).
Klaus Iohannis a participat la deschiderea anului școlar la Școala Gimnazială „Ferdinand I”, București.