Kiwi



În ultimul timp oamenii sînt din ce în ce mai interesați de alimentație și de rolul acesteia pentru sănătatea lor. Toate dietele sănătoase prescriu consumarea fructelor, legumelor și cerealelor, problema este însă că nu toate fructele sînt perfecte din punctul de vedere al nutrienților conținuți; majoritatea au numai vitamina A sau C și oferă energie din zahăr sau fibre. Kiwi conține și aceste vitamine, desigur, dar oferă mult mai multe beneficii decît celelalte fructe
Kiwi și substanțele nutritive
Conform unor studii recente, kiwi este fructul cu cele mai multe substanțe nutritive din categoria fructelor importante; de exemplu, kiwi conține mai multă vitamina C decît o portocală.
Kiwi conține o gamă largă de substanțe nutritive:
– luteina, o substanță care este apreciată din ce în ce mai mult pentru eficacitatea ei în reducerea riscului de apariție a cancerului, a bolilor de inimă și în prevenirea cataractei. Kiwi este considerat a fi, după porumb, fructul cu cea mai bogată sursă de luteină.
– kiwi conține toate tipurile de fibră care protejează împotriva bolilor de inimă, a diabetului, cancerului, etc.
– cuprul este un mineral cu rol vital în procesul de creștere a copiilor pentru că ajută la întărirea oaselor, la dezvoltarea creierului și la construirea sistemului imunitar.
– kiwi conține mai mult potasiu decît bananele; potasiul ajută la funcționarea eficientă a inimii și are un rol semnificant în controlul presiunii arteriale.
– alte minerale și substanțe: magneziu, fier, calciu, vitamina E, B6, C, acid folic, magneziu, crom, potasiu.
Nu uitați că semințele de kiwi sînt cele care încorporează toți nutrienții – proteine, vitamine, minerale
Kiwi și cancerul
O treime din decesele survenite de pe urma cancerului sînt cauzate de o varietate de factori ce țin de dietă. Conform studiilor realizate de Asociația Americană de Cancer, oamenii care mănîncă mai multe fructe și legume care conțin antioxidanți au risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de cancer; de asemenea, suplimentele nutritive cu conținut de antioxidanți s-au dovedit a nu avea nici un efect în prevenirea cancerului.
Antioxidanții cum sînt vitamina C, E, seleniul, etc. se găsesc din abundență în fructe și legume. Specialiștii spun că dacă mîncăm cinci sau mai multe fructe sau legume pe zi reducem riscul de a ne îmbolnăvi de diferite forme de cancer.
Din punctul de vedere al antioxidanților prezenți, kiwi se alfă pe locul trei, după portocale și struguri.
Păstrarea fructelor kiwi
Dacă fructul este copt și moale la atingere, trebuie pus la rece pentru a se păstra mai mult. Umezeala este importantă pentru kiwi; dacă nu consumați fructul imediat e recomandabil să îl păstrați într-o pungă de plastic.
Kiwi nu se alterează cam 2-3 săptămîni de cînd îl cumpărați, sau mai mult, dacă îl țineți la rece și izolat. Kiwi NU se așează alături de alte fructe sau legume. Se ține departe de surse de căldură și nu în lumina directă a razelor de soare.
Consumarea fructului
Deși majoritatea oamenilor preferă să cojească bine kiwi înainte de a-l mînca, această operație nu este neapărat necesară. Este destul să cojiți ușor coaja maro, pentru că în stratul de sub ea se află cea mai mare cantitate de vitamina C. Dacă preferați să feliați kiwi, trebuie să știți că, aciditatea fructului are un rol important în păstrarea vitaminelor, care altfel s-ar pierde din cauza căldurii, uscării sau oxidării. Prin urmare, este recomandat să îl consumați imediat după tăiere; odată tăiat, nu trebuie lăsat la aer liber.
Acest articol a fost preluat de pe www.gradinamea.ro