Junk food și antibiotice: din cauza lor, o boală foarte chinuitoare devine tot mai răspândită



O boală gravă a sistemului digestiv – maladia Crohn – este favorizată de consumul de „junk food” și de tratamentele intensive cu antibiotice, spun specialiștii. Frecvența bolii în rândul oamenilor tineri crește accelerat: în Marea Britanie: numărul tinerilor internați în spital din cauza acestei boli este azi de trei ori mai mare decât în urmă cu un deceniu, iar în România, prevalența acestei boli este de asemenea în creștere.
Boala Crohn se întâlnește mai ales în rândul adulților tineri; este caracterizată prin inflamarea mucoasei intestinale și se manifestă prin diaree pe perioade lungi de timp, dureri abdominale, oboseală generalizată, sângerări rectale. Nu există nici un tratament care să o vindece, dar poate fi ținută sub control cu ajutorul unor tratamente medicamentoase și al unor măsuri legate de stilul de viață. În Marea Britanie, aproximativ trei sferturi dintre cei care suferă de boala Crohn au nevoie, la un moment dat în cursul vieții, de o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea unor porțiuni de intestin grav vătămate de inflamația cronică.
Unul dintre factorii care favorizează apariția bolii este alimentația necorespunzătoare, afirmă dr. Sally Mitton, gastroenterolog la St George’s Hospital din Londra. Consumul de hrană nesănătoasă – așa-numita „junk food” – favorizează apariția acestei maladii, deși mecanismul acestei corelații nu este cunoscut; medicii cred că această alimentație nesănătoasă, de obicei bogată în grăsimi saturate, amplifică riscul la cei cu o sensibilitatea genetică mai mare la această boală. Dr. Mitton spune că există multe gene care pot predispune o persoană la apariția bolii.
Un alt factor favorizant pare a fi consumul ridicat de antibiotice, mai ales la vârste tinere.
Atât în cazul maladiei Crohn, cât și al colitei ulcerative (sau rectocolita ulcero-hemoragică), o boală înrudită (ambele făcând parte din familia bolilor inflamatorii intestinale – BII), microbiomul intestinal este puternic afectat, crescând proporția bacteriilor dăunătoare și scăzând cea a bacteriilor „bune”.
Nu toți medicii cred că alimentația este o cauză principală a creșterii numărului de cazuri de maladie Crohn: un purtător de cuvânt al organizației Crohn’s and Colitis UK spune că se înregistrează mulți pacienți cu BII care aveau o alimentație sănătoasă și că mărirea prevalenței acestor maladii s-ar putea datora mai multor cauze, printre care și accentuarea, sub influența unor factori externi, a unei tendințe determinate genetic.
ȘI în România, frecvența maladiei Crohn este în creștere.
Sursa: Mail Online



Recomandări

130 de bebeluși n-au fost vaccinați împotriva TBC și 180 împotriva hepatitei B, în maternitățile sucevene, în acest an, din cauza refuzului părinților

130 de bebeluși n-au fost vaccinați împotriva TBC și 180 împotriva hepatitei B, în maternitățile sucevene, în acest an, din cauza refuzului părinților
130 de bebeluși n-au fost vaccinați împotriva TBC și 180 împotriva hepatitei B, în maternitățile sucevene, în acest an, din cauza refuzului părinților

46 de suceveni sunt confirmați cu hemofilie, o boală rară care lasă vânătăi și poate duce la sângerări spontane. 15 dintre pacienți sunt în Mironu