Jumătate din restaurante nu au profit și 50.000 de angajați riscă să rămână fără loc de muncă



Mai mult de jumătate din restaurantele din România nu sunt profitabile, din cauza scăderii consumului, iar aproximativ 50.000 de angajați riscă să-și piardă locurile de muncă dacă acestea se închid, a declarat luni într-o conferință Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turism.
„Cel puțin 50% din restaurantele din România nu merg în profit în momentul acesta. Sunt 50.000 de angajați care au probleme. Gândiți-vă că Oltchim are doar 3.000 de oameni”, a spus Murad.
El afirmă că statul trebuie să vină în sprijinul mediului privat, iar operatorii au mai multe revendicări foarte clare, pe care le vor adresa următorului guvern, pentru a nu se considera campanie electorală.
„Nu aș vrea să facem ceva acum care să nu fie considerat fair-play. Dar cum se instalează noul guvern, îi vom solicita introducerea tichetelor de vacanță și TVA la alimentație publică redus de la 24% la 9%. După alegeri, dacă nu se vor rezolva aceste probleme, vom intra mai întâi în grevă japoneză pentru o oră. Toate hotelurile membre FPTR nu vor caza pe nimeni timp de o oră, după care vor urma alte măsuri, dacă va fi necesar”, a adăugat președintele federației.
El a arătat că hotelierii au păstrat în ultimii patru ani aceleași prețuri sau chiar le-au scăzut, cu toate că utilitățile și taxele s-au majorat.
„Creșterea de tarife nu este o măsură, pentru că și așa consumul este mic. Noi suntem prinși la mijloc – pe de o parte statul și taxele, iar de partea cealaltă consumatorul, care nu mai are posibilități”, a adăugat Murad.
Președintele FPTR a mai afirmat că le-a transmis reprezentanților Ministeerului Dezvoltării Regionale și Turismului că dacă nu vor fi atenți la acest sector, se vor întâlni, poate, peste un an-doi, nu cu hotelierii sau cu patronatele din domeniu, ci cu bancherii, „pentru că jumătate dintre hoteluri vor ajunge pe mâna băncilor”.