Sub media națională

Județul Suceava, printre cele mai sigure din punct de vedere al infracționalității



Ionuț Epureanu: „A rezultat o rată de 600 de infracțiuni de furt la suta de mii de locuitori”
Ionuț Epureanu: „A rezultat o rată de 600 de infracțiuni de furt la suta de mii de locuitori”

Analiza de bilanț a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava pe anul 2013 scoate în evidență faptul că rata de infracționalitate din județ este cu mult sub media națională. La unele tipuri de infracțiuni Suceava stă chiar cel mai bine dintre toate județele din țară. De exemplu, în 2013, în Suceava s-a înregistrat cea mai mică rată la capitolul infracțiuni stradale.
Conform analizei de bilanț a IPJ Suceava, în 2013 au fost sesizate 341 de infracțiuni stradale, cu 136 mai puține decât în 2012, ceea ce clasează județul pe locul 41 la nivel național după volumul criminalității. Cum analiza face referire la cele 41 de județe din România, rezultă că Suceava stă cel mai bine din țară din acest punct de vedere. IPJ Suceava mai subliniază că în mediul stradal nu au fost sesizate infracțiuni cu arme albe sau de foc ori urmate de moartea victimei.
La un alt capitol foarte important, furturi, situația stă aproape la fel de bine. Astfel, în 2013, în județ s-au înregistrat 4.176 de infracțiuni de furt, cu 268 mai puține decât în 2012.
„A rezultat o rată de 600 de infracțiuni de furt la suta de mii de locuitori, ceea ce clasează IPJ Suceava pe locul 40 la nivel național, aproape de jumătatea mediei naționale de 1.050 de infracțiuni de furt la suta de mii de locuitori”, a precizat subcomisarul Ionuț Epureanu, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava.
Valori sub media națională s-au obținut și la capitolul infrațiuni înregistrate în școli și în zona adiacentă acestora. Astfel, în 2013 au fost sesizate 23 de infracțiuni în care au fost implicați elevi, cu 14 în minus față de 2012. Din cele 23 de infracțiuni, 13 au fost comise în incinta școlilor, iar zece în apropierea acestora. Din cele 23 de infracțiuni sesizate, 20 au avut loc în mediul urban și trei în mediul rural, iar în toate cazurile autorii sunt cunoscuți.
De altfel, adunând toate tipurile de fapte penale, conform raportului IPJ Suceava, în 2013, în județ au fost înregistrate 2.477 de infracțiuni la 100.000 de locuitori, ceea ce situează județul pe locul 34 într-un clasament național.
În creștere în ultimul an la nivel de județ au fost doar infracțiunile economico-financiare și accidentele rutiere grave, care înregistrează un salt îngrijorător în ceea ce privește numărul de decedați.



Recomandări