Șeful Ocolului Silvic Fălticeni, încă cinci silvicultori și moștenitorul familiei de boieri din Huși – Preutești, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile de magistrații Judecătoriei Fălticeni, în dosarul tăierii ilegale a mii de arbori, o afacere care s-ar fi derulat pe parcursul a cinci ani de zile. Decizia a fost luată în noaptea de joi spre vineri, aproape de miezul nopții, după ore de deliberări și după ce instanța a rămas în pronunțare timp de două ore și jumătate. În cele din urmă, judecătorii au admis propunerile de arestare ale procurorului de caz față de toți cei șapte suspecți.
Cei șapte arestați preventiv din acest dosar sunt Ciprian-Ștefan Cihoski, în vârstă de 31 de ani, din Preutești, proprietarul pădurii, Constantin Barna Nistor, în vârstă de 55 de ani, din Fălticeni, șeful Ocolului Silvic Fălticeni, pădurarii Costică Nicolaevici, în vârstă de 55 de ani, și Petru Marișca, de 41 de ani, ambii din Preutești, Lucian Pîslaru, în vârstă de 35 de ani, din Preutești, tehnician silvic, șef de district în cadrul Ocolului Silvic Fălticeni, și inginerii silvici Cezar Ungureanu, în vârstă de 32 de ani, din Fălticeni, și Cezar Pavăl, în vârstă de 40 de ani, din Vadu Moldovei.
Moștenitorul a sute de hectare de pădure, de la mama sa vitregă
Cazul a fost făcut public la mijlocul acestei săptămâni, când 50 de polițiști au efectuat 12 percheziții domiciliare, care au vizat șapte persoane. Toată afacerea penală, susțin anchetatorii, s-a învârtit în jurul pădurii lui Ciprian-Ștefan Cihoski, consilierul personal al primarului din Preutești. Tânărul în vârstă de doar 31 de ani a moștenit sute de hectare de pădure, pe raza județelor Suceava și Iași, de la Wanda Cihoski, mama sa vitregă, membră a familiei de boieri cu același nume. Infracțiunile din acest dosar se referă la o suprafață de 160 de hectare de pădure, pe raza satului Huși.
Mecanismul unei afaceri penale derulate timp de cinci ani
Conform unor surse din rândul anchetatorilor, activitatea infracțională a început încă din 2009. Prin implicarea directă a lucrătorilor silvici s-au emis delegații ilegale de marcare a unor arbori, care au fost trecuți la masă lemnoasă compromisă și s-au emis autorizații de exploatare fictive către mai multe firme. Practic, susțin anchetatorii, se întocmeau procese-verbale privind exploatarea lemnului care erau total contrare realității, în sensul că tăierea efectivă era făcută de câțiva pădurari.
Lemnul provenit din tăieri era exploatat direct de aceiași câțiva oameni, banii ajungând la proprietarul pădurii și la cei care îi erau complici.
Anchetatorii au date despre 16 tăieri ilegale, în perioada 2009-2014. În total, ar fi vorba de 6.000-7.000 de copaci tăiați ilegal, reprezentând o masă lemnoasă de peste 2.000 de mc. Prejudiciul a fost estimat la un milion de lei, însă ar putea fi mult mai mare, au precizat anchetatorii.
Proprietarul pădurii aruncă toată vina pe silvicultori
Proprietarul pădurii a încercat să se disculpe cu argumentul că toată pădurea era în administrarea Ocolului Silvic Fălticeni, iar el nu avea de unde să știe dacă exploatarea se făcea legal. Banii din tăieri ajungeau însă în primul rând în buzunarul său.
„Tăierile s-au făcut din pădurea mea, proprietatea mea, cei care au tăiat ilegal lemnul trebuie să plătească, nu eu… nu sunt obligat să știu toate amănuntele referitoare la cum se exploatează lemn, eu am acționat în baza unui contract de prestări servicii, iar dumnealor, cei de la Ocolul Silvic, trebuiau să mă învețe cum să acționez legal”, a declarat Ciprian-Ștefan Cihoski, înainte de a fi reținut.