Ultima persoană judecată în dosarul în care un fost polițist sucevean a fost trimis în pușcărie pentru o perioadă de aproape 7 ani le dă bătăi de cap magistraților de la Curtea de Apel Suceava. Cei doi judecători care au analizat apelul depus de turcul Nihai Palabiyik nu au ajuns la un consens privind soluția ce urma a fi dată, așa încât s-a ajuns la formarea unui complet de divergență.
Asta înseamnă că în acest dosar care a fost repus pe rol va intra un al treilea judecător, care va înclina balanța spre una din cele două soluții avute în vedere de magistrații care au avut opinii diferite. În primă instanță, Nihai Palabiyik a fost condamnat la 1 an și 4 luni cu suspendare sub supraveghere, pentru dare de mită, dar soluția de atunci nu era definitivă.
Turcul s-a căpătuit cu aceste probleme după o serie de „afaceri” cu ofițerul Vasile Florin Popescu, din cadrul SIC Suceava. Polițistul a cerut 500 de euro pe data de 30 aprilie 2015, bani pe care i-a și primit câteva zile mai târziu de la cetățeanul turc care are afaceri în România.
„A pretins, direct și pentru sine, și a primit, prin intermediul unei alte persoane, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu, suma de 500 euro de la inculpatul Palabiyik Nihat, persoană față de care anterior efectuase acte de cercetare penală, iar pentru a obține această finalitate, a uzat de ascendentul moral conferit de această împrejurare, reliefând ajutorul acordat în acea cauză penală și a invocat, în mod nereal, calitatea sa de ofițer «la investigații criminale la DIICOT»”, au arătat anchetatorii.
Subcomisarul Popescu și-a încercat norocul cu cetățeanul turc încă o dată și a solicitat alți 500 de euro pentru a-l proteja ulterior, bani pe care nu i-a mai primit însă.
La scurt timp după ce a perfectat „afacerea” cu Palabiyik, tot în luna mai 2015, ofițerul a cerut 1.000 de lei de la o altă persoană pe care o cercetase, uzând de ascendentul moral conferit de această împrejurare și reliefând un pretins ajutor acordat acestuia în ceea ce privește modalitatea favorabilă de soluționare a cauzei care-l privea.
Soluții finale pentru alți inculpați din același dosar
Dacă pentru Palabiyik procesul nu s-a încheiat, pentru ceilalți inculpați din dosar totul este limpede de mai multe luni. Magistrații de la Curtea de Apel Suceava au dat verdictul final în dosarul în care au fost judecați polițistul Florin Vasile Popescu, de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Suceava, și preotul Vasile Daniel Merlă, de la Parohia „Sf. Ioan” din Siret, dar și alte două persoane care au oferit mită.
Pentru Florin Vasile Popescu soluția judecătorilor suceveni a venit ca o lovitură de ciocan. Dacă la prima instanță el a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare sub supraveghere, de 2 ani, 5 luni și 3 zile cu suspendare sub supraveghere, în apel lucrurile s-au schimbat dramatic. Subcomisarul Popescu trebuie să stea la pușcărie pentru o perioadă de 6 ani și 10 zile, după ce a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, trafic de influență și fals în declarații.
Interesant este că celelalte trei persoane judecate în acest dosar au rămas cu pedepsele inițiale, toate cu suspendare sub supraveghere, respectiv preotul Vasile Daniel Merlă – 1 an și 4 luni, Ovidiu Stănescu – 1 an și 4 luni, Busuioc Stănescu – 1 an și 4 luni.
Șpaga dată în toaletă și în parc
Cazul care l-a „înfundat” pe polițist a fost cel al unei tentative de omor din parcarea Shopping City. „În perioada octombrie 2015 – 18 noiembrie 2015, cu intenție, a pretins, în mod direct și pentru sine, suma de 500 de euro, din care a primit efectiv suma de 300 de euro, de la inculpatul Stănescu Ovidiu, zis «Marius», și Stănescu Busuioc, zis «Dragoș», lăsând să se creadă că are influență asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Suceava – Secția Penală învestit cu soluționarea unei cauze penale privind săvârșirea unei infracțiuni de tentativă de omor de către cumnatul inculpatului Stănescu Ovidiu, promițând că îl va determina pe magistrat, inclusiv prin intermediul a două persoane, dintre care una avea calitatea de judecător la Tribunalul Suceava, să adopte o soluție favorabilă în acea cauză, respectiv să dispună punerea în libertate a persoanei respective sau condamnarea sa la o pedeapsă mai blândă”, se arăta în comunicatul DNA Suceava.
Interesant este că prima tranșă de bani s-a dat în toaleta Universității „Ștefan cel Mare” Suceava. Florin Popescu a încercat să fie cât mai discret, iar pentru a nu fi filmat sau observat l-a chemat pe Ovidiu Stănescu în toaletă, acolo unde a primit cei 300 de euro. A doua tranșă din șpagă, în valoare de 700 de lei, a fost oferită în parcul de la Universitate, ocazie cu care s-a realizat și flagrantul soldat cu reținerea ofițerului, iar mai apoi arestarea sa pentru o perioadă de 30 de zile.
Complet de divergență
Judecătorii de la Curtea de Apel Suceava au păreri diferite în dosarul de corupție care-l vizează pe un cetățean turc
