Romanul „Sub ochii Occidentului”, apărut în anul 1911 și considerat una dintre operele majore ale lui Joseph Conrad, evocă ferocitatea unui regim autocratic, starea Rusiei și a reacțiilor morale și emoționale ale temperamentului rus sub presiunea abuzului tiranic.
Dincolo de opiniile drastice despre caracterul rus, romanul se dovedește a fi o replică la „Crimă și pedeapsă” de Dostoievki.
Razumov, un strălucit student din St. Petersburg, preocupat mai ales de munca lui, de studii și de propriul viitor, află cu indiferență de asasinarea unui tiranic om de stat. Ajuns acasă, îl găsește chiar pe anarhistul criminal, colegul său, Victor Haldin, care se ascundea de justiție în apartamentul acestuia. Studentul Razumov îl trădează pe colegul Haldin, nu înainte de a avea conflicte mentale și ezitări destul de asemănătoare cu cele ale lui Raskolnikov înaintea faptei.
Ezitările, încercările de debarasare, trădarea și interogatoriul sunt și ele destul de dostoievskiene, transcrise însă în alt spirit.
„Sub ochii Occidentului”, care relevă antipatia lui Conrad față de Rusia autocratică, a fost catalogat ca fiind „singurul roman dostoievskian notabil din literatura engleză”.
Sursa: www.libris.ro