Cadrele didactice și elevii de la Școala Gimnazială Ipotești și-au propus ca, în săptămâna dedicată Programului „Școala altfel”, să facă ceva deosebit, care să-i implice pe toți, de la grădiniță, până la clasa a VIII-a.
„Am trecut la fapte și ne-am pus pe pedalat, îmbinând astfel sportul și sănătatea cu viața curată”
Așa că, într-una din zilele acestei săptămâni, au parcurs împreună drumul de la Ipotești la Cetatea de Scaun a Sucevei pe biciclete (escortați de echipajele auto ale poliției din comună) și, pe scena din incinta Muzeului Satului Bucovinean (pentru că în cetate nu este permis accesul publicului vizitator din cauza lucrărilor de restaurare), au participat la un concurs cu genericul „Jocul medieval între comunicare și interacțiune”.
„Dacă vă închipuiți că a fost ușor, vă înșelați – ne spune directoarea Școlii Gimnaziale Ipotești, prof. Violeta Maria Cercel – dar, cu siguranță, a fost ceva deosebit și frumos. Uneori vorbim prea mult, așa că am decis să vorbim mai puțin și să acționăm. Să demonstrăm ce înseamnă pentru noi sportul, ce înseamnă să fii «eco», ce înseamnă să fii «fair-play», ce înseamnă să respecți regulile de circulație. Am trecut la fapte și ne-am pus pe pedalat, îmbinând astfel sportul și sănătatea cu viața curată, lipsită de poluare”.
Copiii s-au întrecut în probe sportive și de dans medieval sau de mimare a unor personaje istorice
Odată ajunși pe platoul Cetății de Scaun a Sucevei, copiii și dascălii lor au fost întâmpinați de muzeograful și profesorul de istorie Marcel Catrinari, care i-a introdus într-o altă lume, o lume cu domnitori, cavaleri și oșteni curajoși, o lume a jocurilor și competițiilor medievale.
Îmbrăcați în costume medievale (puse la dispoziție de Muzeul Bucovinei, partenerul și colaboratorul școlii în această acțiune), copiii s-au întors în timp și, în atmosfera vremurilor de odinioară, s-au întrecut în probe sportive ca săritura cu sacul, trasul de sfoară, dar și în probe de dans medieval sau de mimare a unor personaje istorice.
„«Săptămâna altfel» – așa cum a reliefat prof. Violeta Maria Cercel – este o șansă de a ne reîntoarce în copilărie, la vârsta fericită și lipsită de griji a lui Creangă, o șansă pentru elevi să devină dascăli, iar pentru noi, profesorii, o șansă de a ne deschide sufletele, de a zâmbi și de a ne jucă împreună”.