Jaful în domeniul exploatării balastului este deja un fenomen scăpat de sub control, și, din păcate, instituțiile statului care ar trebui să facă ordine pe această linie, în special Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Suceava, nu văd nimic. Interesant este că în timp ce inspectorii de la Apele Române nu reușesc să observe nereguli, reporterii cotidianului Monitorul de Suceava au reușit să realizeze a treia acțiune în flagrant. După episoadele Vicovu de Sus, din noiembrie 2012, și Roșcani – Liteni, din aprilie 2013, acum a urmat jaful de la Țibeni.
Interesant este că în urmă cu două săptămâni cei de la SGA Suceava au fost sesizați de reporteri exact despre această problemă, dar atunci s-a pus batista pe țambal, așa cum se întâmplă ori de câte ori apare o problemă similară. Pentru a nu mai exista scurgeri de informații, de această dată cei de la SGA Suceava au fost anunțați de furtul de la Țibeni abia după ce s-a realizat flagrantul. Și mai curios este că agentul hidro-meteo din zonă se afla ieri în balastieră, dar era atât de concentrat la avioanele care survolau zona încât nu a observat nici o neregulă demnă de semnalat superiorilor.
Totul se dovedește o bătaie de joc generalizată, iar măsurile care se iau ulterior sunt de-a dreptul jenante.
În urmă cu câteva săptămâni batista a fost pusă pe țambal
În urmă cu câteva săptămâni, Petru Vicovan, un bărbat care a concesionat un teren în apropierea râului Suceava de la Primăria Satu Mare, a reclamat că utilajele aparținând firmei Gedan, care deține în apropiere o balastieră, au făcut săpături în vederea exploatării balastului. Într-o zi de sâmbătă, utilajele au revenit la lucru, iar la fața locului au fost chemate autoritățile, începând cu inspectorii de la SGA Suceava, Garda Națională de Mediu și Primăria Satu Mare.
Atunci nu s-a întâmplat mare lucru, pentru că cei de la Primăria Satu Mare au menționat că le-au cerut celor de la Gedan să efectueze o serie de săpături pentru a depozita gunoaie. Numai că hoția a revenit în actualitate, iar de câteva zile săpăturile au fost reluate într-o altă zonă. Balastul era transportat în aceeași stație de sortare, iar mai apoi agregatele rezultate urmează cel mai probabil traseul clasic al vânzării la negru.
Administratorii firmei recunosc nonșalant că nu au avizele necesare derulării activității
Pentru că firma Gedan, administrată de Viorel Orzan, a intrat în faliment încă de la finele lunii ianuarie, potrivit datelor existente pe portalul Tribunalului Suceava, activitatea a fost oprită. Încă de anul trecut a fost înființată o altă firmă, SC Arbeicht Und Spass SRL Țibeni, la care administrator este Silviu Orzan, fiul lui Viorel Orzan.
Acesta a recunoscut ieri, senin, că nu are nici un fel de autorizație pentru activitatea pe care o prestează. „Noi vrem să facem aici un iaz și am luat balast să testăm terenul. Terenul îl vom cumpăra noi pentru că a aparținut unui bărbat care a murit”, a explicat Silviu Orzan.
Tânărul nu a putut explica prea clar cum a preluat activitatea firmei Gedan, în condițiile în care aceasta este în faliment.
De altfel, cei de la SGA Suceava au precizat că Arbeicht Und Spass nu a solicitat nici o autorizație pentru activitatea din stația de sortare, cum un aviz similar și absolut obligatoriu nu există nici din partea celor de la Garda Națională de Mediu.
Pe scurt, o golănie ordinară pe care nici o instituție a statului nu vrea să o vadă.
Cei care exploatau ilegal balast au fugit ca șobolanii
În momentul în care reporterii cotidianului Monitorul de Suceava au ajuns la locul furtului, un bărbat aflat pe excavatorul care încărca balast într-un camion a sărit din cabină și efectiv a fugit mâncând pământul. Camionul plin cu balast a intrat în stația de sortare, iar după ce materialul a fost descărcat, șoferul l-a parcat lângă o wolă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Potrivit martorilor, activitatea ilegală de la Țibeni începuse cu aproximativ două ore mai devreme și probabil ar fi continuat până seara târziu.
Venit ieri la fața locului, Florin Boeru, inspector în cadrul SGA Suceava, s-a spălat rapid pe mâini și a precizat că exploatarea de balast nu se încadrează în articolele din Legea Apelor, iar singura sancțiune care poate fi aplicată este pentru că „au început lucrările la iaz fără să aibă autorizație din partea noastră”.
Nu este exclus ca până astăzi administratorii de la SC Arbeicht Und Spass SRL să vină cu o altă variantă de lucru, iar onorabilii de la SGA Suceava să le ofere și vreun premiu pentru munca depusă în folosul comunității.
Tot astăzi, Silviu Orzan a fost chemat la Garda de Mediu Suceava, urmând ca mai apoi să se prezinte la poliție pentru audieri în dosarul penal care va fi întocmit.
Din primele date, cantitatea de balast cărată în cele 12 transporturi este de circa 200 mc.
Pe fir trebuie să intre și reprezentanții Agenției Naționale a Resurselor Minerale, care au sarcina de a se constitui parte vătămată pentru faptul că firma care exploata balast nu a plătit nici o redevență.