„Și hipopotamii au fiert în bazinul lor”este o carte rară atât prin destinul, cât și prin semnificația ei. Romanul a fost scris de cei doi părinți ai generației beatîn anul 1945, cu un deceniu înainte de explozia curentului pe care l-au impus, împreuna cu Allen Ginsberg, în literatura americană.
„O combinație de policier, thriller și elegie existențialistă pe tema golirii de sens a vieții moderne”
Cartea a apărut însa abia în 2008, după moartea celor doi autori și a unuia din personajele centrale ale romanului. Nu e întru totul de mirare, de vreme ce acest roman cu un titlu superb, preluat dintr-o știre de la radio, este o poveste cu tentă polițistă.
Cei doi autori au scris romanul în capitole alternative, sub doua așa-zise pseudonime: Will Dennison (William S. Burroughs) și Mike Ryko (Jack Kerouac). Povestea se încheaga astfel din cele două relatări la persoana întâi.
Dincolo de narațiunea propriu-zisă, cei doi reușesc să recreeze atmosfera decadentă din New Yorkul de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.
„San Francisco Chronicle” scria că această carte este„o combinație de policier, thrillerși elegie existențialistă pe tema golirii de sens a vieții moderne, un amestec de Dashiell Hammett și Albert Camus, dar și o mărturie fundamentală despre generația beat, cu detalii precise și dialoguri redate cu exactitate dintr-o Americă a epocii preatomice, astăzi complet dispărută.”
Sursa: www.libris.ro
Jack Kerouac & William S. Burroughs: „Și hipopotamii au fiert în bazinul lor”
