Cupa mondială de sanie

Italienii Patrick Pigneter și Florian Clara au ieșit învingători, sâmbătă, în proba de dublu



Cupa mondială de sanie și-a desemnat căștigătorii
Cupa mondială de sanie și-a desemnat căștigătorii

În perioada 17–19 ianuarie 2020, pista de sanie „Bucovina” din municipiul Vatra Dornei a găzduit cea mai importantă competiție din România la sporturile de iarnă desfășurată în acest an, etapa a treia a Cupei Mondiale de Sanie pe pârtie naturală.Pe lângă calificările în probele de simplu feminin și masculin, sâmbătă, s-au desfășurat și cele două manșe ale probei de dublu, victoria revenindu-le detașat italienilor, care au ocupat primele două locuri cu dublourile Patrick Pigneter / Florian Clara și Patrick Lambacher / Matthias Lambacher (+0,79 sutimi secundă), urmați, la 30 de sutimi de secundă, timp cumulat în cele două manșe, de rușii Aleksandr Egorov / Petr Popov.
Experiența lui Patrick Pigneter / Florian Clara pe pista de sanie de la Vatra Dornei și-a spus cuvântul încă din prima manșă, cei doi preluând conducerea în fața rușilor Aleksandr Egorov / Petr Popov și Patrick Lambacher / Matthias Lambacher. În a doua manșă, decisivă, frații Lambacher au avut o coborâre excelentă, rușii Egorov / Popov pierzând avantajul fragil din prima manșă.
Cu un timp total de 1 minut, 47 secunde, 63 sutimi, Pigneter / Clara au sărbătorit a doua victorie din acest an, care le aduce o șansă în plus pentru a fi din nou în posesia Cupei Mondiale la finalul sezonului. Dubloul Pigneter / Clara a acumulat în primele trei etape de Cupă Mondială din anul 2020 un număr de 285 de puncte, în timp ce câștigătorii primei etape, cea de la Winterleiten, rușii Porshnev / Lazarev, au acumulat 245 de puncte (la Vatra Dornei au ocupat locul IV), italienii Lambacher / Lambacher au adunat în trei etape 215 puncte, iar dubloul Egorov / Popov are un total de 210 puncte .
Florian Clara a declarat: „Am știut de la început că cei doi Lambacher sunt în frunte, ceea ce ne-a împins cu adevărat spre victorie. Am avut două coborâri bune, fără aproape nici o greșeală”.
Patrick Pigneter a precizat: „Chiar dacă am ajuns să o cunosc foarte bine, pista de sanie de la Vatra Dornei este cea mai solicitantă din punct de vedere tehnic, iar condițiile sunt dificile. Nimeni nu se poate antrena aici în timpul sezonului pentru că este terminată cu o zi sau două înainte de startul competiției. Sunt aceleași condiții pentru toți concurenții, nimeni nu este avantajat sau dezavantajat. Suntem încântați că astăzi am putut continua performanța noastră de acum o săptămână de la Passeiertal (Italia)”.
După o ușoară accidentare la antrenamente, dublul format din Bogdan Moroșan și Gabriel Candrea nu s-a refăcut complet, cei doi sanieri fiind nevoiți să abandoneze cursa în prima manșă a calificărilor.
Italienii au câștigat și probele de simplu
Proba de simplu feminin a fost una a surprizelor și a fost câștigată de Greta Pinggera (Italia), urmată la o distanță de numai patru sutimi de secundă (timp cumulat în cele două manșe) de compatrioata sa, Evelin Lanthaler. Tina Unterberger a ocupat poziția a treia, cu toate că, în prima manșă, austriaca a ocupat primul loc, după un parcurs impecabil al pistei în 52 secunde, 31 sutimi, iar în manșa a doua a plecat de la start știind timpul obținut de contracanditata la primul loc pe podium, Pinggera, putând astfel să-și construiască o strategie pentru parcursul pistei, strategie care se pare că a dat greș la titrata sportivă. Greta Pinggera și-a menținut și în a doua manșă parcursul din prima, surpriza venind de la Evelin Lanthaler, ocupanta locului patru după prima manșă, dar care a reușit un parcurs impecabil în manșa a doua, obținând cel mai bun timp al probei feminine, 51 secunde, 77sutimi, care i-a adus a doua poziție pe podiumul de premiere.
„Am făcut prea multe greșeli în prima rundă. Al doilea tur a fost mai bun și am stabilit cel mai bun timp al zilei. Sunt fericită pentru Gret”, a spus Evelin Lanthaler, care încă mai conduce clasamentul general cu 385 de puncte, urmat de Pinggera (315) și Unterberger (310).
Cele două reprezentante ale României, singurele rămase în concursul de la Vatra Dornei după abandonul băieților, Ioana Magdalena Ismana și Maria Cristina Ciubotaru, au ocupat pozițiile 14 și 15 după cele două manșe.
Și în proba de simplu masculin primele două locuri le-au revenit italienilor. Avantajul lui Alex Gruber din prima manșă (0:50.05 – cel mai bun timp în proba masculină) i-a adus victoria, chiar dacă în manșa a doua italianul a ocupat locul trei, cu 0:50.35. Patrick Pigneter, cel mai iubit sportiv de publicul spectator de la Vatra Dornei, încurajat de fiecare dată când coboară pe gheața pârtiei Bucovina, a ocupat poziția a treia după prima manșă, cu un timp de 0:50.39 (minute, secunde, sutimi), dar a reușit să obțină al cel mai bun timp din manșa a doua (0:50.08), asigurându-și astfel locul II. Bătălia pentru locul III a fost între Patrick Pigneter și Michael Scheikl. După un parcurs constant în cele două manșe, Michael Scheikl a ocupat pozitia a treia, la o diferență de doar trei sutimi timp cumulat în cele două manșe, față de Pigneter.
„Prima coborâre a fost perfectă, fără cusur, iar sania s-a simțit uimitor, ceea ce nu este ușor pe această pistă destul de neplăcută. În a doua manșă am avut unele greșeli și nu m-am simțit bine la final. Sunt foarte fericit de această victorie. În Cupa Mondială generală va fi o luptă dură și extrem de interesantă ”, a spus Gruber, analizând performanța sa la Vatra Dornei, unde a câștigat titlul de Campion Mondial pentru prima dată în 2017. În clasamentul general, liderul rămâne extrem de competitiv, cu Alex Gruber (320 de puncte), în fața lui Michael Scheikl și Thomas Kammerlander (ambii 315) și Patrick Pigneter (310).
În perioada 24 – 26 ianuarie a patra etapă a Cupei Mondiale FIL Luge pe Pista Naturală este programată în Deutschnofen (ITA).
Participare numeroasă la Cupa Mondială
Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a fost prezent pe pista de sanie care a găzduit Campionatul Mondial de sanie în anul 2017, ocazie cu care s-a întâlnit cu Peter Knauseder, vicepreședintele Federației Internaționale de sanie. Ministrul Sportului a fost interesat de sania pe pista naturală, apreciind evoluția în finala probei de dublu, dar și sesiunile de antrenament și calificările în probele de simplu. Totodată s-a interesat despre dezvoltarea acestui sport și necesitățile din punct de vedere tehnic, dar a abordat și subiectul Jocurilor Olimpice de Iarnă.
Ministrul Stroe s-a arătat entuziasmat de sania pe pistă naturală, dorind ca România să promoveze acest sport în programul olimpic. Numărul spectatorilor care urmăresc această competiție este din ce în ce mai mare, iar prezența ministrului printre spectatorii etapei de Cupă Mondială este un semnal clar că acest sport de iarnă ecologic devine din ce în ce mai atractiv.


Lanthaler, Pinggera, Unterberger
Lanthaler, Pinggera, Unterberger
Peter Knauseder și Ionuț Stroe
Peter Knauseder și Ionuț Stroe
Cupa mondială de sanie și-a desemnat căștigătorii
Cupa mondială de sanie și-a desemnat căștigătorii


Recomandări