Istoria dulciurilor: Cum s-a născut „Tiramisu”



Istoria dulciurilor: Cum s-a născut "Tiramisu"
Istoria dulciurilor: Cum s-a născut "Tiramisu"

În ceea ce privește originile deliciosului desert italian „tiramisu”, există o grămadă de povești, care de care mai fanteziste. După cum se știe, „tiramisu” este o specialitate italiană care apare în meniurile celor mai importante restaurante mondiale. Aroma intensă de cafea, delicatețea deliciosului mascarpone și aromele pișcoturilor se îmbină armonios, delectând papilele gustative. În ceea ce privește rădăcinile sale, cercetătorii au descoperit diferite istorii. Numeroase regiuni italiene își dispută paternitatea celebrei prăjituri: Piemonte, Lombardia, Veneto și Toscana.
Una dintre aceste legende vorbește de un patiser torinez care, în urma cererii premierului Camillo Benso Conte di Cavour, a pus la punct un desert, capabil să îl „susțină” pe gurmandul lider politic în dificila sa misiune de a unifica teritoriul italian. Alte povestiri plasează apariția savurosului desert în bucătăria restaurantului „El Toula” din Treviso, în timp ce alții cercetători acordă paternitatea prăjiturii mai multor patiserii din Siena. Spre sfîrșitul anului 1600, cu ocazia vizitei Marelui Duce de Toscana, Cosimo III de’ Medici, patiserii au dorit să surprindă caracteristicile nobiliare de fast, unitate și simplicitate într-o rețetă originală. În acea perioadă, specialitatea a fost botezată „supa ducelui” însă, ulterior, curtenii i-au atribuit proprietăți excitante atît de mari, încît i-au dat denumirea actuală. În italiană, „tiramisu” înseamnă „ridică-mă!”.
(Click News)