Propunere

ÎPS Calinic: „Să i se dea Bisericii proprietățile confiscate de-a lungul timpului și vă asigurăm că Biserica nu va mai avea nevoie de nici un sprijin din partea credincioșilor”



ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților

ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, continuă să răspundă la întrebările adresate de credincioși cu privire la diferite probleme care îi preocupă, una dintre acestea fiind legată de „obligațiile” financiare pe care le au parohiile, „obligații” care pot fi onorate doar cu sprijinul enoriașilor.
La această nemulțumire a unor credincioși care consideră că li se cer mereu bani pentru Biserică, ÎPS Calinic are o propunere: „Să i se dea Bisericii proprietățile confiscate de-a lungul timpului și vă asigurăm că Biserica nu va mai avea nevoie de nici un sprijin din partea credincioșilor”.
Acesta a fost doar o parte din răspunsul pe care ÎPS Calinic l-a dat unui credincios care aducea în discuție mai multe aspecte: „Inițiativa sfinției voastre de a distribui gratuit 100.000 de Biblii credincioșilor, prin unitățile de cult, este foarte bună, este salutară. Vă rog să ne spuneți, unitățile de cult (bisericile) de unde fac rost de bani pentru a plăti aceste Biblii? Lumea trebuie să știe că aceste cărți sfinte costă bani, nu sunt chiar gratuite, costă 10 lei/bucata. Lumea trebuie să mai știe că fiecare parohie trebuie să mai plătească abonament la Ziarul Lumina, taxa TV Trinitas, taxa Radio Trinitas, diverse cărți și broșuri, să vândă calendarele și lumânările trimise de protoierie și altele. Deci, în funcție de mărimea parohiei, suma totală care se plătește se ridică până la 10.000 lei/an sau chiar mai mult. Pe lângă toate acestea, trebuie plătite și Bibliile care au fost distribuite gratuit familiilor. De unde scot preoții acești bani? Dat fiind faptul că nu la toate bisericile se plătește cultul, la unele biserici cultul este opțional, la alte biserici nu este stabilită o sumă exactă pentru cult – fiecare plătește cât poate. Pentru cultul plătit sunt eliberate chitanțe. Nu la toate bisericile se strânge discul, iar unde se strânge, oamenii dau câte 1 leu. Pomelnicul la Altar ajunge cu 1 leu, puțini sunt cei care pun în pomelnic 5 sau 10 lei. Din fericire, nu sunt preot, dar merg în fiecare duminică la Sfânta Liturghie. Merg și la alte biserici, nu numai la biserica din parohia de unde aparțin. De aceea cunosc mai multe”.
Ziarul Lumina, radioul și televiziunea sunt ale Bisericii și, ca atare, trebuie susținute
Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților explică faptul că activitățile Bisericii de orice natură – culturală, socială, filantropică, edilitară etc. – au fost, sunt și vor fi o prerogativă a credincioșilor, trup din trupul Bisericii, după cuvântul „Ce folos, frații mei, dacă zice cineva că are credință, iar fapte nu are? Oare credința poate să-l mântuiască? […] Dacă nu are fapte, (credința) e moartă în ea însăși. Dar va zice cineva: Tu ai credință, iar eu am fapte; arată-mi credința ta fără fapte, și eu îți voi arăta din faptele mele credința mea.” (Iacov 2, 14, 17-18).
„Personal, nu cunosc nici o perioadă din istoria Bisericii Ortodoxe Române și nici din istoria altor Biserici în care credincioșii să nu fi susținut lucrarea Bisericii din care fac parte. Știți? «Anania, cu Safira, femeia lui, și-a vândut țarina […] și aducând o parte, a pus-o la picioarele apostolilor» (Faptele Apostolilor 5, 2). Și tot în Faptele Apostolilor se spune că «toți cei ce credeau erau laolaltă și aveau toate de obște» (2, 44). Așa era pe atunci și nimeni nu reproșa, ca acum! Ziarul Lumina, radioul și televiziunea sunt ale Bisericii și, ca atare, trebuie susținute, fiindcă nu primesc nici o finanțare și nu au venituri din publicitate, care, nu e așa, uneori ne întrerupe vizionarea/audiția. La fel și cărțile «Noul Testament cu Psalmii» împărțite, fiindcă, din păcate, nimeni nu a vrut să le tipărească gratuit (și nici nu ar fi fost corect, de altfel); însă au fost achiziționate cu cel mai mic preț posibil”, a spus ÎPS Calinic.
Tot ierarhul spune că este de datoria noastră, a celor botezați, să susținem Biserica, fiindcă Biserica nu se reduce doar la slujitorii ei și, eventual, la cei angajați în sânul ei. „Cine vreți să o susțină, dacă nu cei ce sunt parte din trupul ei, prin Botez? Țara este susținută de popor, prin nenumărate dări care se adună la buget, pentru acoperirea diferitelor cheltuieli și pentru investiții de care se bucură toți, indiferent de statut, etnie sau credință; cluburile sportive sau competițiile sunt susținute de patroni sau directori prin veniturile provenite din transferurile sportivilor și vinderea biletelor și a drepturilor de transmisiune; restaurantele, cluburile, hotelurile, magazinele etc. sunt susținute de clienții acestora, prin plătirea acelor adaosuri comerciale la prețul real al produsului sau serviciului, că de altfel s-ar închide, nu-i așa?”, argumentează Arhiepiscopul Sucevei, care continuă să susțină că este bine și recomandat ca lumea să știe că fiecare parohie plătește abonament la Ziarul Lumina, taxa TV Trinitas, taxa Radio Trinitas, diverse cărți și broșuri, calendarele și lumânările trimise de protoierie, produsele de curățenie, facturile la electricitate, gaz, apă, reparațiile și multe altele, la care se adaugă, bineînțeles, actele de caritate.
„Preotul, deși este salarizat, nu primește integral salariul de la stat, însă dările către stat le plătește ca pentru întreaga sumă”
„De ce să nu știe?”, mai adaugă ÎPS Calinic, „ca să vadă omul de unde i se trage sărăcia”. „Așa se vede și ce se întâmplă cu sumele «imense» pe care le primesc preoții, mereu vânturate în spațiul public, știut fiind faptul că preotul, deși este salarizat, nu primește integral salariul de la stat, – și se poate verifica acest lucru –, însă dările către stat le plătește ca pentru întreaga sumă.Ce credeți că ar trebui făcut? Eu aș avea o propunere! Să i se dea Bisericii proprietățile confiscate de-a lungul timpului și vă asigurăm că Biserica nu va mai avea nevoie de nici un sprijin din partea credincioșilor, ci ea va fi aceea care îi va ajuta necondiționat”, și-a încheiat ÎPS Calinic răspunsul la întrebările venite de la un enoriaș, întrebări care se regăsesc, cu siguranță, pe buzele mai mult suceveni.



Recomandări

Înaltpreasfințitul Părinte Theoklitos, Mitropolitul Meteorelor, în pelerinaj în Bucovina alături de un grup de credincioși greci

Înaltpreasfințitul Părinte Theoklitos, Mitropolitul Meteorelor, în pelerinaj în Bucovina alături de un grup de credincioși greci
Înaltpreasfințitul Părinte Theoklitos, Mitropolitul Meteorelor, în pelerinaj în Bucovina alături de un grup de credincioși greci

PS Nectarie: „Îndemn pe toți cei care iubesc Adevărul și Biserica să nu dea crezare zvonurilor și tulburărilor care seamănă ură și dezbinare”