Nemulțumire

Ion Lungu: „Suceava a fost penalizată pe nedrept la repartizarea sumelor de echilibrare a bugetelor locale”



Ion Lungu: „Consider că judecata nu a fost corectă din partea Consiliului Județean”
Ion Lungu: „Consider că judecata nu a fost corectă din partea Consiliului Județean”

Repartizarea sumelor de echilibrare a bugetelor locale pe 2014 de la Consiliul Județean a dat o grea lovitură municipiului reședință de județ, Suceava primind doar cu puțin mai mulți bani decât o comună, în vreme ce orașe cu o populație de trei sau chiar patru ori mai mică au primit chiar mai mult decât dublu.
„Suceava a fost penalizată pe nedrept la repartizarea sumelor de echilibrare a bugetelor locale”, a declarat ieri primarul Ion Lungu, care a adus mai multe argumente în acest sens.
Conform președintelui Consiliului Județean Suceava, Cătălin Nechifor, unul dintre criteriile care au stat la baza repartizării fondurilor a fost cel legat de plata ratelor la Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).
„Anul trecut, nu din rea-voință, nu s-a putut achita rata de participare la realizarea gropii ecologice, ci pentru că municipalitatea a avut de făcut un efort financiar deosebit, să plătească peste 370 de miliarde de lei vechi la Termica. Suma prezentată acolo ca restanță, de aproape un milion de euro, cuprinde inclusiv rata pentru 2014, de care nici măcar nu am fost înștiințați”, a precizat Ion Lungu.
Datoria Primăriei Suceava pe 2013 este de doar 1,97 milioane lei, dar factura respectivă nici nu a ajuns la primărie, încât nu avea cum să fie plătită, iar alte 2,27 milioane de lei, care au fost trecute ca datorie, reprezintă de fapt contribuția pe care primăria ar trebui să o achite în cursul acestui an, dacă vor primi factura respectivă.
„Vom face tot posibilul ca în perioada următoare să achităm aceste cotizații pe care le avem la proiectul de gestionare a deșeurilor la nivel județean, dar consider că judecata nu a fost corectă din partea Consiliului Județean. Anul trecut am plătit peste un milion de euro rata la proiectul «Utilități și mediu», în condițiile în care localitățile premiate de CJ au primit bani de la bugetul de stat pentru a achita acele rate. Dacă am fi primit și noi bani de la bugetul de stat pentru acele rate, am fi fost și noi cu plata la zi la proiectul de realizare a gropii ecologice. Nu în ultimul rând, nu ar trebui uitat nici faptul că Primăria Suceava a pus la dispoziție gratuit cele 22 de hectare de teren pe care se face groapa ecologică”, a adăugat edilul sucevean.
Municipiului reședință de județ i-a fost alocataproape un milion de lei, aproape la fel ca orașelor Siret și Gura Humorului, dar mai puțin de jumătate din cât s-a alocat pentru Câmpulung Moldovenesc – 2,2 milioane de lei sau aproape jumătate din cât a fost alocat la Fălticeni – 1,8 milioane de lei.
În total, peste 37 de milioane de lei au fost împărțite de Consiliul Județean pentru echilibrarea bugetelor locale.



Recomandări

Ce s-a întâmplat cu miile de amenzi din pandemia de Covid-19, în valoare totală de peste 5 milioane de euro, aplicate de DSP Suceava