Plan pe termen lung

Iohannis: Întregul sistem educațional trebuie refăcut. Este nevoie de 20 de ani



Klaus Iohannis: „Cel care se potrivește cel mai bine cu o educație teoretică și universitară să aibă toată calea deschisă către aceasta. Iar cel care vrea să fie meseriaș, să fie ghidat spre o meserie”
Klaus Iohannis: „Cel care se potrivește cel mai bine cu o educație teoretică și universitară să aibă toată calea deschisă către aceasta. Iar cel care vrea să fie meseriaș, să fie ghidat spre o meserie”

Liderul PNL și candidatul Alianței Creștin Liberale pentru funcția de președinte al României, Klaus Iohannis, a declarat ieri, la Suceava, că întregul sistem educațional trebuie refăcut, iar pentru aceasta ar fi nevoie, într-o primă etapă, de cel puțin 20 de ani. Klaus Iohannis a spus că în sistemul educațional din România nu este nevoie de „o mică reformă ici, colo” sau de un manual ori două, ci de o îmbunătățire fundamentală.
„Și asta pentru că suntem în situația în care la bacalaureat ajung aproape toți, dar numai jumătate trec. Cealaltă jumătate pur și simplu nu știe ce să facă în viață. Și mie mi se pare că este cea mai greu de explicat risipă. Cum să explici unui tânăr pe care l-ai făcut să meargă 12 ani la școală că, de fapt, de acolo nu se alege cu aproape nimic. Este o problemă fundamentală și după părerea mea această problemă poate fi rezolvată printr-o refacere amplă a sistemului de învățământ”, consideră liderul liberal. El a spus că în sistemul de educație nu există doar o problemă de finanțare, la fel cum nu este o problemă de curriculă școlară. „Este o problemă de filozofie”, a spus Iohannis, care a precizat că România trebuie să aibă un sistem educațional care reușește în varianta optimală „să îl ducă pe fiecare pe calea care i se potrivește cel mai bine”. „Cel care se potrivește cel mai bine cu o educație teoretică și universitară să aibă toată calea deschisă către aceasta. Iar cel care vrea să fie meseriaș, să fie ghidat spre o meserie. În acest fel vom reuși, printr-un sistem dual, unde teoria se îmbină cu practica, să avem oameni pregătiți și teoretic și practic. Și în final trebuie să ne punem întrebarea dacă trebuie să avem oameni calificați pentru a fi de exemplu muncitor forestier sau să avem oameni calificați pentru înalte tehnologii”, a mai afirmat liderul PNL. Klaus Iohannis consideră că România dispune de o resursă umană foarte bună pentru a deveni o țară furnizoare de know-how, „o țară de înaltă tehnologie”. El a adăugat că sistemul educațional „prost funcțional” face ca România să fie un exportator de forță de muncă calificată. „Este păcat. Noi trebuie să avem forță de muncă mai bine calificată și să avem capacitatea să-i ținem pe oameni în țară. Și atunci vom reuși să avem o economie care funcționează foarte bine, care își permite să plătească toate sistemele sociale. Problema nu este doar de a modifica ceva în orar sau în curricula școlară, problema este de a modifica întreg sistemul în așa fel încât să câștige cu toții mult mai bine”, a precizat Iohannis.
Iohannis: Problema României este că nu avem un plan
Întrebat în câți ani ar putea fi schimbat sistemul educațional din România, liderul PNL a afirmat că schimbarea sistemului educațional este cea mai scumpă reformă, „și este probabil reforma care merită cel mai mult făcută”. El a declarat că există deja exemplele unor țări care nu aveau nici un fel de resurse naturale, dar prin investițiile făcute în educație au reușit să devină campioni la export și să aibă un Produs Intern Brut „absolut uimitor”. „Țările pe care le considerăm campioane la înaltă tehnologie au început să investească în educație imediat după al Doilea Război Mondial. Și dacă socotim, atunci vă dați seama imediat de ce spun că avem nevoie în primă fază de 20 de ani. Au ajuns la aceste performanțe după multe decenii în care s-a investit în educație, iar acum beneficiul se întoarce în societate”, a precizat Iohannis. Făcând referire la toate aceste probleme, liderul PNL a mai spus că problema României nu este că nu există oameni sau resurse, ci faptul că nu există un plan. „Și dacă avem un plan, îl avem pe un termen prea scurt. Suntem campioni la improvizație, iar ceea ce este nostim, câteodată chiar ne ajută. Dar în nici un caz nu ne face să progresăm”, a încheiat Iohannis.



Recomandări

Angajații din primăriile sucevene reclamă că prin măsurile luate Guvernul creează haos și dorește distrugerea administrațiilor locale

Angajații din primăriile sucevene reclamă că prin măsurile luate Guvernul creează haos și dorește distrugerea administrațiilor locale
Angajații din primăriile sucevene reclamă că prin măsurile luate Guvernul creează haos și dorește distrugerea administrațiilor locale