Alimentație

Iodul, garanția inteligentei



Iodul, garanția inteligentei
Iodul, garanția inteligentei

O linguriță – acesta este necesarul de iod pentru toată viața. Vi se pare puțin, nu-i așa? Iodul nu poate fi stocat în organism perioade lungi, de aceea avem nevoie de un aport constant și continuu. Pe de-o parte, sarea iodată, iar pe de altă parte, alimentele care conțin iod – algele marine, peștele, carnea și produsele lactate – sunt soluțiile pentru a evita deficitul de iod.
ALGE MARINE, PEȘTE
Iodul este esențial pentru dezvoltarea inteligenței. Studiile au arătat că, la nivelul populației care nu are un aport suficient de iod, coeficientul de inteligență este mai scăzut cu 10%-15%. Carența de iod este cea mai cunoscută cauză a retardului mintal și a deteriorării funcțiilor cerebrale. Deficitul de iod determină tulburări de creștere în cazul copiilor, cu afectarea capacității de mișcare, a vorbirii, a auzului. Algele marine sau peștele oceanic se află destul de rar pe mesele noastre, însă sarea este prezentă în tot ceea ce mâncăm. Din acest motiv, măsura luată pe plan internațional pentru combaterea tulburărilor prin deficit de iod este iodarea universală a sării. Astfel, sarea folosită în gospodărie sau în industria alimentara a devenit „cărăușul ideal pentru iod”. Cu toate acestea, nici sarea nu este întotdeauna cea mai bună soluție pentru prevenirea deficitului de iod. Iodul nu este stabil în sarea iodată. În cazul în care condițiile de depozitare sunt defectuoase, conținutul de iod din sare poate sa scădea drastic. Dacă suferă tratament termic, iodul dispare. De aceea, cel mai bine este să adăugăm sare alimentelor atunci când ne așezăm la masa. Sau, și mai bine, să introducem în dieta produsele care conțin iod: pește, alge marine, lactate, carne.
NECESARUL ZILNIC
Necesarul zilnic de iod depinde de vârstă. În primele luni de viață, un copil are nevoie de 50 de micrograme de iod zilnic, între 2 și 6 ani – 90 de micrograme, 7-12 ani – 120 de micrograme, adulți și copii peste 12 ani – 150 de micrograme, gravidele și femeile care alăptează – 200 de micrograme. Iodul este absorbit ușor de organism, iar excesul este eliminat prin rinichi. Medicii nu recomandă adăugarea sării în mâncare pentru copiii mai mici de 2 ani. Necesarul de iod al acestora este asigurat prin dietă: pește, carne, cereale, fructe.
DIETE CU CARENȚE
Iodul intră în compoziția hormonilor tiroidieni, cei care reglează toate procesele metabolice din organismul nostru. Carențele de iod afectează cu precădere gravidele și copiii. În cazul femeilor însărcinate, deficitul de iod în dietă poate provoca nașteri premature sau avorturi. Din cauza deficitului de iod, femeile aduc pe lume copii cu greutate mică la naștere – arată studii de dată recentă. Dieta săracă în pește, lactate sau carne poate determina nașteri premature, iar din această cauză pot apărea mortalitatea perinatală și infantilă crescută, anomaliile congenitale, cretinismul cu leziuni neurologice și cu deficit mintal, cu surdomutitate, strabismul.
STATISTICI
Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății arată ca 1,6 miliarde de oameni sunt expuși riscului de a fi afectați de carența de iod din alimentație. De asemenea, 50 de milioane de copii sunt afectați anual de tulburările prin carență de iod. Iar în fiecare an se nasc în lume mai mult de 100.000 de copii cu cretinism – o boală gravă, determinată de lipsa iodului din dieta mamei în special în primele luni de sarcină și care nu se mai poate vindeca ulterior.
Sursa: www.jurnalul.ro



Recomandări

Cockteil… cu amor, umor și poezie. De la Petru cel Mare la Vladimir Vîsoțki

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă

Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă
Specialiștii DSP recomandă moderație la mesele de sărbători, mai ales celor care au postit în această perioadă