Chiar dacă de-a lungul vremii a lansat în fotbalul mare o serie de fotbaliști importanți, precum Marius Onciu, Tiberiu Serediuc, Alexandru Ciucur, Dorian Andronic, Florin Plămadă, Constantin Bumbac, sau Doru Popadiuc, Liceul cu Program Sportiv Suceava nu s-a ales mai cu nimic de pe urma lor. Legislația este de vină, crede Ioan Radu, directorul instituției de învățământ.
„Din păcate, suntem expuși mereu pericolului de a pierde jucători și n-avem nici o putere. Când împlinește vârsta de 16 ani, orice club poate să-i facă unui anumit jucător o convenție civilă. În acel moment, se pierde jucătorul automat, pentru efectuarea transferului nemaifiind nevoie și de acordul clubului care l-a crescut”, a declarat directorul LPS Suceava.
În acest caz, clubul mamă se alege cu grila de formare însă și aici există o mare problemă, este de părere Ioan Radu.
„Grila este mai mică sau mai mare, în funcție de eșalonul în care activează echipa interesată de jucătorul respectiv. Numai că versații conducători din fotbalul românesc au inventat destule subterfugii pentru a fenta plata respectivei grile de formare. Așa se face că, de cele mai multe ori, formațiile din ligile I și a II-a îi legitimează pe fotbaliștii în cauză la echipele satelit, ce activează în eșaloanele inferioare și astfel se ajunge ca cluburile care i-au format pe acești tineri jucători să se aleagă cu praful de pe tobă. De aceea spun că legislația în vigoare nu ne avantajează mai deloc, cluburile care cresc copii și juniori fiind total descoperite la acest capitol”, a precizat Ioan Radu.