Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan spune că actualul premier minte cu nerușinare și a prezentat în acest sens și dovezi clare.
Astfel, în data de 22 februarie 2018, prim-ministrul Dăncilă a promis, în fața aleșilor locali și a camerelor de televiziune, că prioritatea sa o reprezintă alocarea a 100% din impozitul pe venit, către autoritățile locale.
„Rețineți, joi, 22 februarie 2018. La mai puțin de 24 de ore, vineri, 23 februarie 2018, aceeași doamnă Dăncilă semna, ca prim-ministru, un punct de vedere negativ asupra proiectului legislativ al PNL de alocare a 100% din impozitul pe venit către administrațiile locale. Așadar, toți cei care au sperat că declarațiile doamnei Dăncilă făcute în 22 februarie 2018 se vor pune în practică au fost mințiți cu nerușinare”, a arătat Ioan Balan.
Deputatul liberal mai spune că Ordonanța nr.79/2017 va intra în istoria neagră a României, nu numai pentru efectele negative pe care le-a adus asupra angajaților și angajatorilor, dar și asupra finanțării adecvate a administrațiilor publice locale.
Potrivit parlamentarului sucevean, prin această ordonanță, administrațiile publice locale din România au pierdut, dintr-un foc, aproape 6 miliarde de lei, din impozitul pe venit colectat la bugetul de stat.
„Guvernul a cântat extrem de fals melodia finanțării minimale a administrației publice, spunând că administrațiile publice locale vor avea asigurat un buget minim de funcționare. Adică, în plină creștere economică, administrațiile locale să fie mulțumite dacă au bani să plătească salariile angajaților și facturile la utilități. Despre investiții, nici nu poate fi vorba. România trebuie să arate ca un Teleorman mai mare, fără investiții publice și private consistente, fără utilități, fără modernizare și fără locuri de muncă bine plătite”, a precizat Ioan Balan.
„Nu cred că este vreo categorie socială din România care să nu acuze faptul că «revoluția fiscală» a făcut numai rău”
Deputatul liberal a ținut să arate că în cele două luni care s-au scurs de la implementarea reglementărilor absurde ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr.79/2017, denumită pompos ”revoluție fiscală”, nu a fost identificat vreun câștigător.
„Nu cred că este vreo categorie socială din România care să nu acuze faptul că «revoluția fiscală» a făcut numai rău, iar binele încă se lasă așteptat. Este pentru prima dată când un Guvern reușește, prin măsuri evident greșite, să realizeze un consens între sindicatele și patronatele din țară. Nu-mi aduc aminte să mai fi reușit vreun guvern această contra performanță. Angajații au pierdut consistent din venituri, în special cei peste 3,8 milioane de angajați din sectorul privat. Angajatorii au trebuit să scoată mai mulți bani din buzunar, pentru a plăti birocrația suplimentară decisă de Guvern”, a declarat Ioan Balan.
Parlamentarul sucevean a venit și cu o serie de date concrete, date furnizate de Registrul Comerțului din România, care arată că cele trei guvernări PSD-ALDE au destabilizat puternic economia privată. Potrivit lui Ioan Balan, numărul de firme noi care se înscriu în Registrul Comerțului a ajuns la nivelul înregistrat imediat după criza economică. În plus, numărul firmelor care se radiază, care intră în insolvență sau se suspendă s-a dublat în numai o lună.
„O fi venit deja criza și noi nu am aflat? Nu. Criza încă nu a venit, însă instabilitatea politică, economică și fiscală instalată în România de trei Guverne PSD-ALDE au lovit cu putere în agenții economici români, în cei care nu aveau nevoie de lovituri de la Guvern, ci aveau nevoie de sprijin pentru a se consolida. Să nu cumva să ne mai plângem că vin străinii și ne vând mâncare, ne vând haine și alte produse din coșul zilnic de consum. Agenții economici străini sunt sprijiniți de guvernele lor naționale, în vreme ce agentul economic român este lovit chiar de Guvernul său, pe toate căile: destabilizat fiscal, intoxicat birocratic, supracontrolat de zeci de autorități de control, deși este cinstit și își plătește datoriile la timp. Mai mult, Guvernul, preponderent prin Ministrul Muncii, îi amenință aproape săptămânal pe agenții economici sau îi face de-a dreptul «hoți»”, a conchis Ioan Balan.