Ministerul Educației Naționale nu a repartizat, pentru 2014, nici un leu pentru derularea de investiții în unități școlare din județ. În Suceava, numărul șantierelor începute din 2007, fără a avea acoperire financiară, este de peste 100.
Potrivit unei situații prezentate de Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava, suma necesară finalizării obiectivelor este de 163.527.000 lei, iar datoriile către constructori sunt de 12,9 milioane lei.
De partea cealaltă, Casa Corpului Didactic „George Tofan” Suceava a primit din partea Ministerului Educației suma de 900.000 de lei. Până acum ministerul de resort a alocat 1,7 milioane de lei pentru construcția unui nou imobil în care va funcționa instituția. Valoarea totală a investiției semnată de Ministerul Educației este de 8,777 de milioane de lei.
Din cauza șantierelor începute și abandonate, în câteva unități de învățământ sunt dificultăți în asigurarea funcționalității spațiilor școlare – Școala Gimnazială Adâncata, Școala Gimnazială Fetești, Școala Gimnazială Hânțești (suma necesară pentru continuarea investiției este de 743.000 lei), Școala Gimnazială Nr. 4 Vatra Dornei, Școala Gimnazială Păltinoasa (180.000 de lei necesari), Școala Gimnazială Bucșoaia, Școala Gimnazială Frasin.
La nivel național, Ministerul Educației Naționale a numărat, la finele anului trecut, circa 1.400 de șantiere neterminate (campusuri, grădinițe, școli) pentru care nu s-au mai alocat bani în vederea continuării investițiilor.
Lucrări continuate cu fonduri europene
Colacul de salvare pentru cele peste 100 de școli din județ care necesită investiții ar putea veni de la Uniunea Europeană, printr-o serie de fonduri ce pot fi accesate în cadrul Programului Operațional Regional (POR).
Prof. Gheorghe Lazăr, inspector școlar general în cadrul IȘJ Suceava, a menționat faptul că „circa 18 primării au depus proiecte pentru a accesa aceste fonduri – Liteni, Suceava, Volovăț, etc. Sunt anumite criterii și restricții prevăzute de aceste programe. Trebuie menționat că aceste proiecte trebuie să treacă prin mai multe etape până să fie aprobate de Ministerul Dezvoltării”.
La nivelul municipiului Suceava, lucrările de realizare a trei importante obiective de investiții, demarate în urmă cu aproximativ șapte ani de zile în cadrul a trei instituții școlare, ar putea fi reluate tot cu ajutorul Uniunii Europene. Este vorba de campusul sportiv de la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Suceava, un centru de documentare-informare la Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava și sala de sport a Colegiului Național „Ștefan cel Mare” Suceava.
La campusul LPS, stadiul fizic de realizare a lucrărilor este de 48%, la extinderea modernizării sălii de sport a Colegiului Național „Ștefan cel Mare”, stadiul fizic de realizare a lucrărilor este de 19%, iar la centrul de documentare-informare a Colegiului Național „Petru Rareș”, stadiul fizic de realizare a lucrărilor este de 19,6%.
Regiunea de Nord-Est are la dispoziție peste 29 de milioane de euro pe POR pentru reabilitarea infrastructurii școlare.