Fiecare copil reprezintă binecuvântarea dăruită de Dumnezeu fiecărui părinte și totodată bucuria cu care Dumnezeu dorește să se facă cunoscut în dărnicia și milostivirea Sa cea mare.
Formarea copilului este realizată în primul rând de către părinți, apoi de către dascăli și Biserică.
Educația copilului începe încă din pântecele mamei, așa cum spune și părintele Paisie Aghioritul (1924-1994), care zice: „Femeia, când este însărcinată, trebuie să fie liniștită, să citească Evanghelia, să se roage, să spună rugăciunea lui Iisus. Astfel se sfințește și ea, și copilul.”
Iată că mama are rolul important de-a educa copilul încă din pântecele ei, sfințindu-se reciproc.
Educația religioasă a copiilor începe odată cu zămislirea lor, fiindcă la formarea copiilor are un rol deosebit educația religioasă a părinților.
Contează enorm dacă părinții se roagă în familie, postesc sfintele posturi, duc o viață creștinească echilibrată, participă cu regularitate la slujbele din biserică și la Sfânta Împărtășanie.
Pruncii și copiii mici, fiindcă sunt fără de păcat, se împărtășesc măcar la 40 de zile, de obicei se împărtășesc la 20-30 de zile sau de câte ori doresc părinții lor.
Odată ce micuții trec de vârsta de doi-trei ani, mamele e bine să-i învețe să-și facă semnul Sfintei Cruci, apoi pe la patru ani e bine ca orice micuț să învețe rugăciunea cea mai scumpă creștinilor: „Tatăl nostru”, pe care să o rostească dimineața, la masă și seara la culcare.
După vârsta de cinci ani este bine ca fiecare copil să învețe „Înger, îngerașul meu”, „Doamne, Doamne, Ceresc Tată” și „Crezul”.
Părinții trebuie să meargă la biserică alături de copiii lor și să se roage împreună și acasă.
Nu trebuie lăsați să învețe vorbe urâte, să urmărească scene de violență ori de desfrâu la televizor; să nu-i lase în grija altora, care poate nu cunosc învățătura creștinească.
Copilul trebuie să cunoască încă de mic prezența lui Dumnezeu în viața lui și nu numai, iar ca acest lucru, ca această cunoaștere să fie una ușoară, copilul dispune de Sfânta Biserică, unde preotul îl poate înțelepți în măsura sa, spre cunoașterea lui Dumnezeu, dar dispune și de ora de religie în școală care are un rol foarte important în formarea caracterului copilului și în descrierea amănunțită.
Ora de religie din cadrul școlii este importantă pentru fiecare copil.
Părinții trebuie să-și crească copiii în frica și dragostea către Dumnezeu-Creatorul.
Dacă părinții prin propriul exemplu nu-și pot educa copiii, aceștia vor avea o creștere rea, se vor sălbătici și vor fi mereu priviți ca persoane negative ale unei comunități.
Iată că și părinții trebuie să se educe în dragostea lui Dumnezeu spre a fi exemplul propriilor copii.
Ne completăm unii pe alții.
Cu toții să participăm la slujbele Bisericii care ne sfințesc și ne liniștesc sufletul, ca întorcându-ne acasă, cu explicarea Evangheliei, cu frumusețea cântărilor, să devenim făclie de lumină pentru luminițele aproape acoperite de umbră.
Părinți, creșteți-vă copiii cu drag și dor de Hristos, căci așa vor pricepe frumusețea vieții.
Ilie-Florin Savu, elev seminarist