O dietă energizantă

Învață să pierzi kilograme, dar sa câștigi energie.



Nu te înfometa
Organismul tău acționează cu precauție atunci când, dintr-o dată, primește mai puțină mâncare decât de obicei. Dacă simte că vrei doar să te înfometezi puțin nu se va lăsa păcălit și va păstra la adăpost straturile de grăsime. Îți va fi, deci, cu atât mai greu să slăbești.
Acesta este ritmul ideal de scădere în greutate – 750 grame pe săptămână – fiindcă înseamnă că, în principal, elimini grăsime, nu doar apă sau masă musculară. Tot ce ai de făcut este să schimbi câte ceva la capitolul „obiceiuri alimentare” și să te încarci cu cât mai multă energie.
Înviorează-te
Lumina soarelui are un efect energizant, așa că profită cât poți de ea. Fă o plimbare în aerul proaspăt al dimineții sau în pauza de după-amiază (după zece minute de mers vioi, poți elimina până la 40 de calorii, încărcându-te în schimb cu suficientă energie pentru următoarele două ore).
Mișcarea și exercițiile fizice pot crește și mai mult ritmul metabolismului, ajutând la arderea mai rapidă a grăsimilor (nu doar în timp ce faci mișcare, ci și după).
Întărește-ți musculatura
Între activitățile tale zilnice include și 15 minute petrecute la sala de forță – pentru fiecare 450 grame de masă musculară câștigată în acest mod, consumi aproximativ 50 de calorii pe zi. Lucrează mai intens partea inferioara a corpului, dar urmează sfaturile unui instructor.
Mănâncă pe alese
În următoarele patru săptămâni trebuie doar să alegi din lista de mai jos micul dejun, prânzul sau cina care ți se pare mai apetisantă, pentru a renunța în final la 3 kg din greutate. În pagina următoare vei găsi și variante de gustări pentru foamea dintre mese.
Mic dejun
Un castron mic cu iaurt natural, în care adaugi o banană zdrobită și două curmale sau caise tăiate bucățele;
Un ou mare fiert în coajă sau ochiuri românești (fierte în apă) și o felie de pâine de secară prăjită și unsă cu puțin unt;
Două feliuțe de costiță slabă și o ciupercă friptă, împreună cu o roșie;
O omletă din două ouă, cu verdeață;
O brioșă aburindă, cu un strat subțire de unt și două lingurițe de gem.
Prânz
Salată de legume și suc natural de portocale;
O pizza mică cu legume sau cu pește (fără salam, ardei sau cașcaval) și salată verde
dreasă cu ulei;
Piept de pui la grătar, cu salată de roșii și garnitură de legume, călite cu o lingură de ulei de măsline;
Ciuperci a la greque și un pahar de vin roșu;
„Pachețele de primăvară” (de la orice restaurant chinezesc).
Cina
120 g de fasole fiartă și o felie de pâine integrală prăjită;
O pâinică albă sau de secară, scobită (îi scoți miezul) și umplută cu o salată de legume (o jumătate de avocado mic, lăptuci, roșii, verdețuri, stropite cu o linguriță de lămâie, oțet sau iaurt);
200 ml supă de roșii;
Un sandviș de pâine integrală cu ton;
Legume fierte, condimentate cu curry; 125 g orez integral, fiert (greutate după fiert); două felii de pâine prăjită.
Atenție: Din cele de mai sus trebuie să alegi varianta care îți place ție… nu să le mănânci pe toate.
Alte lucruri importante:
Mănâncă mult la micul dejun și puțin la prânz, după-amiază și seara. Încearcă să nu mai mănânci absolut nimic după ora 19. Renunță la semipreparatele și alimentele fast food, care au un conținut crescut de zahăr și/sau grăsimi.
Fă „slalom” printre marile tentații culinare – mâncând puțin și des, vei avea un metabolism din ce în ce mai harnic. Încearcă aceste gustări energizante: o felie de pâine integrală, unsă cu o linguriță de unt de arahide; un kiwi și un ciorchine mic de struguri; șase caise deshidratate; o banană mare; opt migdale.
Bea cel puțin un litru de apă minerală pe zi (amestecată din belșug cu zeamă de lămâie, pentru a-i da savoare, dar și pentru efectul tonic al vitaminei C).
Nu bea mai mult de 250 grame de lapte bătut pe zi.
Mănâncă pe săturate verdețuri și salate de legume (preparate cu pătrunjel, mărar, zeamă de lămâie și condimente).
Nu mânca în timp ce citești sau te uiți la televizor – concentrează-te doar asupra hranei apetisante din farfuria ta.
Mestecă încet, pentru ca organismul tău să poată reacționa, semnalându-ți la timp, prin intermediul creierului, starea de sațietate.
Nu te lăcomi. S-ar putea să mănânci ceea ce trebuie, dar să îți pui prea mult în farfurie.
Sursa www.avantaje.ro