Odată cu venirea primăverii și intrarea în starea de vegetație a pomilor și arbuștilor fructiferi sunt necesare o serie de lucrări de întreținere care să asigure o dezvoltare sănătoasă a acestora și o fructificare bogată.
„Orice cultură, fie ea de zmeur, coacăz negru sau alt gen de arbuști ori pomi fructiferi, are nevoie de un minim program de întreținere, irigare și hrănire.
Chiar și cei care au astfel de culturi, de hobby, în jurul casei, trebuie să știe ce lucrări de întreținere sunt necesare și ce fertilizări de bază ar trebui să aplice, potrivite cu fiecare cultură în parte”, spune Marius Tudorean, administratorul Pepinierei Moara.
De ani de zile, datorită rezultatelor foarte bune obținute de cei care au înființat culturi de coacăz, mur, zmeur, afin sau livezi, acesta primește o mulțime de solicitări din țară, atât de la cei care vor să își înceapă o afacere în acest domeniu, cât și de la cei care au întâmpinat ceva probleme și caută soluții.
Analizele de sol – harta elementelor lipsă
Un prim pas pentru cei care vor să facă culturi pe suprafețe mai mari este cel de realizare a unei analize de sol.
„Astfel vedem ce lipsește și putem interveni exact cu ce este nevoie. Analizele de sol se fac în baza unui contract cu un laborator particular foarte serios și convenabil la preț, pe care ne putem baza, pentru că se ocupă de 30 de ani cu această activitate. În urma acestei analize obținem un grafic exact cu ceea ce lipsește din sol și putem interveni punctual. Gura plantei este rădăcina, de aceea fertilizarea de bază se face la sol, prin intermediul acesteia, dar plantele pot fi ajutate, atunci când solurile sunt dificile. De exemplu, dacă un sol este acid, se blochează absorbțiile unor elemente precum calciul, situație în care intervenim cu îngrășăminte foliare”, a explicat administratorul Pepinierei Moara.
Fertilizarea culturilor, cheia unor producții bogate
Simpla plantare și udare a arbuștilor sau pomilor fructiferi, la anumite perioade, nu sunt suficiente pentru ca respectivele culturi să atingă potențialul maxim.
Există trei metode principale: fertilizare la sol, fertilizare prin irigare (ferti-irigare) și fertilizare foliară. Fiecare din cele trei metode de fertilizare își are importanța și rolul ei, astfel că este recomandat ca întotdeauna să se aplice produsele prin metode diferite, pentru a se atinge potențialul maxim de producție al culturii.
„Oricine are nevoie să afle detalii în această privință găsește la noi suport tehnic specializat. Elaborăm programe de ferti-irigare sau fertilizare. În funcție de ce dotări au clienții, instalație de irigare sau nu, putem veni în sprijinul lor cu produse corespunzătoare necesităților lor. Dacă au instalații de irigare le trebuie îngrășăminte hidrosolubile 100%, să nu le afecteze. Unde nu există astfel de sisteme, intervenim cu îngrășăminte organice, naturale, fără semințe, fără dăunători, pretabile pentru culturile ecologice. Avem și minerale, care vin ca aport suplimentar pentru elementele care lipsesc în sol. Am trecut de faza de fertilizare cu azot sau MPK, sunt necesare și microelemente”, a explicat Marius Tudorean.
Fertilizarea cu gunoi de grajd fermentat
La cei care au la dispoziție gunoi de grajd, dar nu proaspăt, ci fermentat, asigurarea îngrășămintelor necesare culturilor se face prin incorporarea în arătură odată cu pregătirea terenului pentru plantare. Fertilizarea cu gunoi de grajd la culturile deja existente se poate face în orice perioadă din iarnă, ideal înainte de căderea precipitațiilor sub formă de ninsoare sau ploaie, pentru evitarea pierderii azotului prin evaporare.
De exemplu, la căpșuni, fertilizarea cu gunoi se poate face pe toată suprafața dintre rânduri, în doze echivalente cu 1-2 kg gunoi/plantă.
La arbuști gunoiul de grajd se aplică de obicei pe banda rândului, pe o lățime de 1 m în jurul plantelor, în doze de 4-5 kg gunoi fermentat la un metru liniar de rând.
După primii 2-3 ani doza poate crește până la 8-10 kg îngrășământ organic/plantă, treptat, în funcție de vârsta plantei.
Administrarea îngrășămintelor chimice
În celelalte cazuri, fertilizarea culturilor se poate face cu îngrășăminte chimice, doar că administrarea incorectă poate duce la arsuri sau chiar la distrugerea plantelor.
Îngrășămintele chimice sub formă de granule se administrează uniform pe rând, în jurul plantelor, pe o raza de 10-15 cm la căpșuni, până la 20 cm.
Pe frunze nu trebuie să rămână granule de îngrășământ deoarece vor determina arsuri.
La zmeur și mur, în primul an se administrează doar în jurul plantei, iar după, fertilizarea se face în lungul rândului, pe o lățime de 0,6-1 m, în funcție de lățimea benzii fructifere.
La coacăz, afin, agriș și alți arbuști sub formă de tufă, îngrășământul se administrează în jurul plantelor, pe o raza de 20-50 cm.
Granulele trebuie să fie aplicate răsfirate pe sol, nu concentrate aproape de rădăcină, deoarece pot determina arderea acesteia.
La aplicarea îngrășămintelor chimice este important ca acestea să fie rapid încorporate în sol prin ploaie, topirea zăpezii, irigații sau prelucrarea solului, deoarece altfel azotul se va evapora în atmosferă.
Fertilizarea foliară, „perfuzia” cu acțiune foarte rapidă
Cea de-a treia categorie de fertilizare, care prinde tot mai mult teren, datorită rezultatelor obținute, este cea foliară.
Fertilizarea foliară nu înlocuiește fertilizarea la sol, însă ajută plantele să extragă mai ușor elementele nutritive din sol și poate aduce un spor de producție de 20-30%.
Practic, la stropirile care se fac, se adaugă și produsele foliare, care sunt de ultimă generație, cu nano-particule, încât în 15 minute sunt deja ajunse în plantă. Este ca și cum ai da o perfuzie unui om – intervii imediat. În cazul fertilizării la rădăcină, durează mult mai mult timp până ce aceasta își face efectul.
Îngrășămintele foliare pot aduce un aport important în plante, prin microelementele indisponibile în sol sau chiar macroelementele care sunt mai greu disponibile.
Nu se recomandă fertilizarea unilaterală, cu un singur element nutritiv sau cu o singură formă de îngrășăminte – chimice, organice sau foliare. Cel mai eficient și sigur mod de fertilizare este prin combinarea celor trei tipuri de îngrășământ.
Fructe frumoase, dar și cu gust
Aplicarea măsurilor necesare de întreținere a culturilor garantează nu doar productivitatea acestora, ci și calitatea produsului final.
„Recomandăm tuturor cultivatorilor să aplice minimul necesar de stropiri, chiar și cu produse eco. Stropirile pentru boli și dăunători se fac preventiv, nu când deja este vizibilă problema. Mărul are 13 dăunători, dacă și condițiile climatice sunt complicate, săptămâna aceasta vine unul, săptămâna viitoare mai vin doi, tot așa… Dacă așteptăm să apară, se lasă întotdeauna cu pierderi. Nu recomandăm fertilizări sau ferti-irigări excesive, ca să nu se modifice gustul fructului. Degeaba obții o căpșună frumoasă, mare, arătoasă, dar cu gust de castravete, cum se întâmplă cu multe produse din import, ochioase și atât…
Consumatorul român de fructe este unul pretențios. Până acum câțiva ani îl interesa gustul. Chiar dacă arăta frumos, dacă îl băga în gură și nu avea gust, îl lăsa pe tarabă.
Acum vrea ca produsul să arate bine, dar și să fie gustos”, a subliniat Marius Tudorean, administratorul Pepinierei Moara.
Pepiniera Moara – date de contact
Adresa: loc. Moara Carp, nr. 124, jud. Suceava
Telefon: 0745.511.088
E-mail: pepinieramoara@yahoo.ro
Web: www.pepinieramoara.ro