Analize de laborator

Intoxicația colectivă de la centrul din Dragomirna, provocată de Salmonella



Intoxicația colectivă de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei a fost provocată de Salmonella
Intoxicația colectivă de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei a fost provocată de Salmonella

Intoxicația colectivă de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei, unde 19 persoane, 17 din rândul asistaților și două din rândul personalului, au ajuns la spital cu tulburări digestive, a fost provocată de Salmonella. Așa arată rezultatele analizelor de laborator efectuate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, după evenimentul de la finele săptămânii trecute, când nouă bărbați și zece femei de la această unitate socială au avut nevoie de îngrijiri intraspitalicești după ce au început să acuze febră, dureri abdominale, grețuri, vărsături și scaune diareice.
Directorul adjunct medical al DSP, dr. Cătălina Zorescu, a informat ieri că Salmonella nu a fost depistată în mâncarea servită în centru și nici în sursa de apă a unității, ceea ce conduce spre ipoteza că bacteria a fost transmisă prin mâini murdare, de o persoană infectată, un angajat sau un beneficiar, care nu a respectat regulile de igienă. „În cursul zilei de joi, la micul dejun s-a servit salam de porc cu pâine și ceai. Meniul de la prânz a conținut supă de pasăre, fasole păstăi cu carne de pasăre, iar cel de la cină salată orientală cu pâine și ceai. Suspiciunile noastre s-au îndreptat spre salata orientală servită la masa de seară, care avea și ou în compoziție. În cele din urmă am exclus alimentele și apa. Concluzia noastră este că în rândul personalului sau al asistaților există un purtător sănătos de Salmonella”, a declarat dr. Cătălina Zorescu.
Salariații și beneficiarii, testați în cursul zilei de astăzi
Ea a precizat că următoarea măsură constă în recoltarea de probe de la angajați și beneficiari pentru a se stabili care dintre ei este sursa îmbolnăvirilor. Salariații și asistații vor fi investigați în cursul zilei de astăzi, rezultatele analizelor de laborator urmând a fi cunoscute spre finele săptămânii. Adjunctul DSP a mai spus că la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei ultimele probe din rețeaua de alimentare cu apă potabilă au fost recoltate în data de 16 aprilie și au ieșit corespunzătoare. La fel au ieșit și probele de apă recoltate vineri, la o zi după izbucnirea focarului de boală în unitate, când inspectorii DSP s-au deplasat în zonă pentru o anchetă epidemiologică.
Joi, 17 asistați de la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Mitocu Dragomirnei au ajuns la Spitalul Suceava cu semne specifice de enterocolită. Bolnavii aveau vârste cuprinse între 19 și 63 de ani și au fost internați în secția de Boli Infecțioase. Vineri, alte două persoane, de această dată din rândul personalului (două infirmiere de 45 de ani), au început să prezinte simptome similare și au ajuns la spital. Între timp, o parte dintre pacienți au fost externați, astfel că ieri în secția de Boli Infecțioase se mai aflau doar nouă asistați și cele două angajate. Potrivit medicilor, oamenii rămași în spital prezintă forme ușoare și medii de boală, însă ei vor fi externați de-abia peste câteva zile, când vor termina tratamentul cu antibiotice.
Intoxicația cu Salmonella poate provoca septicemie sau meningită
În focarul de boală izbucnit joi la Centrul de la Mitocu Dragomirnei prima bănuială a fost că oamenii au fost băgați în spital de un enterovirus luat din aer sau de pe obiecte contaminate, astfel că în secția de Boli Infecțioase, acolo unde au ajuns pacienții, s-a instituit carantina. De-abia ieri rezultatele analizelor de laborator efectuate de DSP au arătat că agentul patogen responsabil de apariția îmbolnăvirilor este de fapt o bacterie, și anume Salmonella.
La unitatea socială din Mitocu Dragomirnei sunt 49 de asistați și 30 de salariați. Intoxicația cu Salmonella este foarte periculoasă deoarecepe fondul unei imunități slăbite poate provoca afecțiuni grave. În majoritatea cazurilor, infecția dispare de la sine, dar uneori poate trece bariera digestivă și ajunge în sânge, provocând septicemie. Salmonella poate ajunge și la nivelul creierului, unde provoacă meningită. O mică parte din persoanele infectate cu această bacterie pot dezvolta și artrită reactivă, o inflamație a articulațiilor cunoscută și sub numele de sindrom Reiter. Conform medicilor, genunchii, gleznele, articulațiile degetelor de la picioare și cele ale pumnului sunt afectate de regulă de această formă de artrită.



Recomandări