Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, manifestare organizată, sub egida Consiliului Județean Suceava, de Muzeul Bucovinei cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava, și-a propus să transforme pentru câteva zile Cetatea de Scaun a Sucevei într-una dintre cele mai animate locații, în care se conjugă armonios istoria, legenda și spiritul de petrecere.
Ziua de vineri le-a oferit tuturor celor care au intrat în cetate prilejul unei fascinante întoarceri în timp
După parada cu făclii din seara de joi, paradă care a dat startul evenimentului, o impresionantă procesiune pe străzile Sucevei la care au luat parte cavaleri și domnițe, membrii asociațiilor și ordinelor cavalerești, trupele și grupurile artistice care susțin spectacolele din cadrul festivalului, ziua de vineri le-a oferit tuturor celor care au intrat în cetate prilejul unei fascinante întoarceri în timp.
O întoarcere în timp care era percepută încă din exteriorul cetății, întrucât, în șanțul de apărare, Paladinii de Terra Medies, Șoimii de Argint și Ordinul Cavalerilor Artgotici au evoluat, până la ora prânzului, într-o prezentare a perioadei istorice cuprinsă între sec. IX-XIII, un concurs de tir cu arcul, dar și jonglerii cu steaguri și dansuri medievale.
Viața s-a reinstalat în cetatea locuită din nou de prinți și domnițe, cavaleri și oșteni, prelați și mireni
Dincolo de zidurile recent restaurate, viața s-a reinstalat în cetatea locuită din nou de prinți și domnițe, cavaleri și oșteni, prelați și mireni, comercianți și meșteșugari, menestreli, jongleri și comedianți.
Cavalerii de Mediaș și-au prezentat armele în fața Pulberăriei, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara și-a întins corturile și și-a etalat armele efectuând totodată demonstrații de luptă, iar războinicii din Ordinul Cavalerilor Lup au evoluat într-o farsă populară.
Lângă zidul de vest al cetății s-au instalat membrii grupului Terra Ultrasilvana. Platoșele, armurile, coifurile erau expuse pe suporturi din lemn, iar tunurile de asalt erau pregătite pentru asediul cetății. Pe baloți de paie și pe mese improvizate puteau fi văzute diverse vase ceramice și lucrări de grafică decorate cu miniaturi medievale, iar ceva mai încolo, câțiva ieniceri și spahii își încordau arcurile și trăgeau la țintă.
Viața în cetate a combinat scene de luptă cu scene de seninătate și bucurie
La umbra aceluiași zid au poposit și Străjerii Cetății Bistrița. În fața corturilor, în rastele, se aflau rânduite armele străjerilor. Bărbații își încingeau săbiile, iar femeile confecționau diverse podoabe din piele.
În curtea interioară a fortului mușatin, cavalerii Cetății Bârsei, protejați de armuri grele, se întreceau în luptă. Săbiile și scuturile se loveau cu putere, cavalerii, sprinteni la început, deveneau tot mai lenți în mișcări din cauza greutății cămășilor de zale, a platoșelor și a coifurilor, iar lupta se ducea până când unul dintre luptători se prăbușea.
Viața în cetate a combinat scene de luptă cu scene de seninătate și bucurie. Domnițele și cavalerii luau lecții de dans, iar în Cancelaria Domnească se scriau și se pecetluiau documente.
Publicul s-a perindat prin cetate, a făcut fotografii, a asistat la momentele punctate în programul festivalului (spectacole de teatru și spectacole interactive pentru copii, prezentări de arme, demonstrații de luptă, tir cu arcul…) și a achiziționat diverse obiecte scoase la vânzare (piese de ceramică, amulete, podoabe artizanale).