Untul ar trebui interzis în alimentație pentru a proteja sănătatea oamenilor, potrivit unui cunoscut chirurg cardiolog din Marea Britanie, informează dailymail.co.uk.
Chirurgul cardiolog Shyam Kolvekar susține că această măsură radicală ar putea salva viețile a mii de tineri adulți, protejându-i de infarcte și de blocaje arteriale.
Avertizând asupra pericolelor pentru sănătate generate de consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, cardiologul britanic le recomandă oamenilor să mănânce mai puțină carne roșie, să aleagă sortimente de lapte cu un conținut mai mic de grăsimi și să folosească în alimentație uleiul de măsline și cel de floarea soarelui.
Grăsimile saturate provoacă anual în Marea Britanie aproximativ 200.000 de decese premature din cauza maladiilor cardiace.
Adulții consumă, în medie, 800 de grame de grăsimi saturate în fiecare lună – cu 20% mai mult decât limita recomandată de specialiști. Menținerea consumului de grăsimi saturate în interiorul acestei limite ar putea salva 3.500 de vieți în fiecare an.
Shyam Kolvekar, medic la University College London Hospital, a declarat: „Prin interzicerea untului și înlocuirea lui în alimentație cu alte produse tartinabile sănătoase, în fiecare zi, consumul zilnic de grăsimi saturate ar putea fi redus cu opt grame. Această modificare în dieta zilnică ar salva mii de vieți în fiecare an și i-ar ajuta pe oameni să se protejeze față de maladiile cardiace”, cel mai important factor de deces din Marea Britanie.
Necesitatea unei operații pe cord ar fi putut fi prevenită printr-o dietă săracă în grăsimi saturate
„Atunci când un pacient ajunge la cabinetul meu, el a fost deja diagnosticat cu o anumită maladie coronariană. Noi suntem ultima verigă din lanțul medical. Detaliul cel mai frustrant este acela că adeseori necesitatea unei operații pe cord ar fi putut fi prevenită printr-o dietă săracă în grăsimi saturate”, a explicat specialistul britanic.
În trecut, operațiile de bypass erau necesare în cazul pacienților aflați în pragul pensionării, însă în ultimii ani, chirurgii au constatat că pe listele lor de operații se află tot mai mulți pacienți în jurul vârstei de 30 de ani. În orice caz, dezvăluirile chirurgului Shyam Kolvekar au declanșat polemici aprinse între reprezentanții industriei alimentare și o serie de maeștri bucătari deveniți celebri grație unor emisiuni culinare televizate.
Un purtător de cuvânt al renumitului maestru bucătar Jamie Oliver, considerat „pionierul” îmbunătățirii nutriției elevilor din școli, a declarat: „El se pronunță împotriva interzicerii untului, deoarece folosește untul în rețetele sale, de exemplu pentru prepararea cartofilor copți pentru cina de Crăciun. El nu apreciază această «poliție» alimentară, a cărei politică este de a interzice toate alimentele. Untul poate fi consumat fără probleme, dar cu moderație”.
David Halhead, proprietarul unei ferme de produse lactate din comitatul Lancashire, a declarat: „Există mult mai multe dovezi care atestă faptul că produsele lactate sunt benefice pentru sănătate. Laptele și untul conțin multe minerale importante. Oamenii s-au săturat de acele persoane care lansează tot felul de teorii care nu au nicio justificare științifică. Există numeroase alte lucruri care te pot ucide înainte ca untul să îți dăuneze. Eu mănânc unt și beau lapte în fiecare zi și cu toate acestea sunt încă în viață”.
Declarațiile chirurgului Shyam Kolvekar au fost publicate de KTB, o companie de PR din Marea Britanie, care este clientul trustului Unilever, producătorul unui important brand de margarină.
Un purtător de cuvânt al companiei KTB a declarat, însă, că nu există nici o legătură financiară între chirurgul britanic și trustul Unilever și că specialistul nu a fost plătit pentru efectuarea acestui studiu: „Acestea sunt doar opiniile lui”.
Opiniile cardiologului britanic au coincis cu o campanie lansată de Food Standards Agency (FSA) pentru promovarea beneficiilor aduse de laptele degresat.
Clair Baynton, directorul departamentului de nutriție din cadrul FSA, a declarat: „Laptele cu un conținut de grăsime de doar 1% ne oferă toate beneficiile nutriționale de care avem nevoie – calciu, proteine, minerale și vitamine -, conținând doar jumătate din cantitatea de grăsime existentă în laptele integral sau semidegresat. Orice lucru care aduce beneficii pentru sănătate merită să fie măcar încercat”.
Mars a anunțat, la rândul său, că va reduce concentrațiile de grăsimi saturate din batoanele de ciocolată
Filiala britanică a producătorului Mars a anunțat, la rândul său, că va reduce concentrațiile de grăsimi saturate din batoanele de ciocolată Mars, Snickers, Topic, Milky Way și Flyte, prin folosirea în procesul de fabricație a uleiului de floarea soarelui.
La rândul lor, medicii britanici au cerut interzicerea folosirii grăsimilor trans în industria alimentară, pentru a reduce numărul infarctelor și atacurilor cerebrale provocate de aceste substanțe.
Acizii grași trans, sau grăsimile trans, sunt uleiuri vegetale obținute prin procese chimice, ce intră în componența a mii de sortimente alimentare procesate
precum cele comercializate în restaurantele de tip fast food, sau în diverse branduri de biscuiți, chipsuri, margarină și diverse alimente semipreparate.
Influenta organizație britanică Faculty of Public Health, care reprezintă 3.300 de angajați din sistemul național de sănătate din Marea Britanie, susține că aceste alimente nu au nici o valoare nutrițională și cauzează creșterea colesterolului în fluxul sangvin, conducând la producerea infarctelor, a atacurilor cerebrale și la reducerea fertilității la femei.
Alan Maryon-Davis, directorul acestui organism britanic, a declarat: „Grăsimile trans sunt mai puțin cunoscute decât grăsimile saturate, însă sunt mult mai dăunătoare. Ele provoacă un număr impresionant de maladii coronariene. Alimentele pot fi preparate foarte ușor și fără aceste grăsimi trans, iar Guvernul ar trebui să le interzică mai repede, deoarece eliminarea lor din alimentație ar putea salva multe vieți”.
Grăsimile trans, care sunt folosite pentru a prelungi perioada de garanție a produselor alimentare de pe rafturile magazinelor, sunt deja interzise în Danemarca, Elveția, Austria și în statele americane New York și California.