După ninsori, stratul consistent de zăpadă depus pe acoperișul clădirilor poate fi un pericol real pentru siguranța pietonilor, dar și pentru mașinile parcate în preajma imobilelor. Pe lângă zăpadă, un alt pericol care atârnă la înălțime sunt țurțurii, bucățile mari de gheață putând oricând să se desprindă și să cadă pe mașini sau pe trecători.
Ieri, pompierii din cadrul Detașamentului Fălticeni au fost solicitați să intervină pentru degajarea țurțurilor de la blocul 82 de pe strada Sucevei. Intervenția a fost una dificilă, pentru că nu au putut intra cu autoscara din cauza mașinilor parcate în jurul blocului. Acolo unde s-a putut, degajarea țurțurilor s-a făcut de pe geamurile și din balcoanele locatarilor de la ultimul etaj. Au fost și situații în care intervenția s-a dovedit aproape imposibilă, cum este cazul apartamentelor nelocuite. Administrația locală a solicitat asociațiilor de proprietari să identifice rudele celor plecați, să le cheme la apartamentele respective și să îndepărteze țurțurii.
Pentru că țurțurii de gheață reprezintă un real pericol pentru trecători, proprietarii de spații comerciale de la parterul blocurilor au pus afișe asupra pericolului la care se expun cei ce trec prin zonă.
Potrivit reglementărilor legislative și a normelor locale adoptate de Consiliul Local Fălticeni, responsabilitatea în ceea ce privește curățarea zăpezii și îndepărtarea gheții de pe acoperișuri cade în sarcina proprietarilor, fie că vorbim de persoane fizice, agenți economici, instituții sau asociații de proprietari. Proprietarii sau deținătorii legali ai imobilelor răspund contravențional, civil sau penal de consecințele neîndeplinirii acestor obligații.
Fălticeni
Intervenție dificilă a pompierilor pentru îndepărtarea țurțurilor
