La Centrul de arhitectură, cultură urbană și peisaj „Uzina de Apă” Suceava a avut loc sâmbătă vernisajul expoziției de sculptură cu genericul „Inter-lumi”, realizată de artistul plastic Sorin Purcaru.
Universul unui artist care se definește prin „pendularea între figurativ și abstract”
Organizată de Association Parisienne des Artistes Roumains (APAR), în colaborare cu Centrul de arhitectură, cultură urbană și peisaj „Uzina de Apă” Suceava, expoziția, care etalează zece lucrări din metal, aduce în premieră în atenția publicului sucevean universul unui artist care se definește prin „pendularea între figurativ și abstract”.
Lucrările lui Sorin Purcaru („Mașina de forfecat vise”, „Mașina de zburătăcit”, „Vreau să zbor”, „Paznicul ușii II”, „Chipul paznicului ușii”, „Omul oglindă”, „Zburător cu clopot II”, „Clopotăreasă”, „Distribuitorul de oameni”, „Zeița Apă-Canal”) se circumscriu mai multor teme/cicluri pe care artistul le-a prezentat în expoziții personale sau colective organizate în țară și în străinătate.
Un creator căruia îi place să observe realitatea prin oglinda propriei subiectivități
Doctor în arte plastice și decorative, asistent universitar la Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, George Sorin Purcaru este un creator căruia îi place să observe realitatea prin oglinda propriei subiectivități.
Materialele preferate sunt oțelul inoxidabil și bronzul – care acceptă, ca patină, multiple intervenții cromatice realizate cu acizi.
Lucrările lui Sorin Purcaru stau sub semnul metaforei, iar personajele sale hibride și mașinăriile lui ingenioase aparțin unei lumi fabuloase, în care imaginația creativă și „hazardul bine temperat” plăsmuiesc cele mai bizare alcătuiri sculpturale, lucrări care l-au pus pe gânduri pe sculptorul sucevean Toader Ignătescu, cioplitorul de măști și lighioane ciudate inspirate din lumea basmului și a snoavei.
O expoziție „mai mult decât potrivită” în spațiul oferit de „Uzina de Apă” Suceava
O expoziție „mai mult decât potrivită” în spațiul oferit de „Uzina de Apă” Suceava, „un fel de rai al instalațiilor”, așa cum a remarcat, în calitate de coorganizator și de gazdă, arhitectul Constantin Gorcea, care a subliniat faptul că aceasta este „prima expoziție de sculptură din acest spațiu”.
O manifestare expozițională care s-a realizat la propunerea artistului plastic Șerban Budăcean, revenit acum la Suceava în calitate de reprezentat al APAR, dar care, cu numai câteva luni în urmă, în interiorul aceluiași obiectiv, se prezenta ca expozant cu 120 de lucrări de pictură (creații nonfigurative de mici dimensiuni, executate pe suporturi care rezistă tratamentului chimic și acțiunii corozive a solvenților culorilor utilizate), reunite sub titlul „Spectrul durerii”.
„Uzina de Apă” Suceava, „un spațiu ofertant, care pune în valoare orice lucrare”
Apreciind „Uzina de Apă” Suceava ca fiind „un spațiu ofertant, care pune în valoare orice lucrare”, Sorin Purcaru a fost entuziasmat de „patina pereților” și de faptul că a găsit în interior „metal agresat de apă”, realități care, pentru lucrările din metal, creează „o relație armonioasă între obiect și spațiu”.
El a mărturisit că unele din lucrările sale au caracter autobiografic și a spus că ideile lui au ca punct de plecare atât schițele pe care le face, cât și anumite obiecte metalice pe care le încorporează în piesele realizate inițial prin sudură electrică (prototipuri din oțel), pe care – după crearea mulajelor în tehnica „cerii pierdute” – le transpune prin turnare în bronz.
Expoziția lui Sorin Purcaru poate fi vizionată la „Uzina de Apă” Suceava până la sfârșitul lunii ianuarie 2015.