Ceaiul verde, ghimbirul, afinele, scorțișoara, smochinele și merele se află pe lista alimentelor recomandate pentru întărirea sistemului imunitar, la început de primăvară, potrivit unui comunicat emis de compania Herbalife.
Este vremea să ne pregătim pentru întâlnirea cu soarele, verdeața și timpul călduros. Primăvara a început, calendaristic, de câteva zile. Nu trebuie să uităm că sistemul nostru imunitar iese destul de slăbit din iarna geroasă și lungă. Acesta este cel mai important mecanism cu ajutorul căruia ne apărăm de agenții patogeni și luptăm împotriva bolilor în mod natural.
Medicul Luigi Gratton, vicepreședintele diviziei Nutrition Education în cadrul companiei Herbalife și membru în „Programul de analiză a obezității ca factor de risc” derulat de Centrul pentru Nutriție Umană din cadrul Universitații California din Los Angeles (UCLA), recomandă câteva alimente, la îndemâna tuturor, cu ajutorul cărora ne putem întări sistemul imunitar în aceste zile de început de primăvară.
Ceaiul verde conține antioxidantul EGCG, care reduce riscul declanșării multor tipuri de cancer. „Fitonutrienții din ceaiul verde favorizează dezvoltarea bacteriilor folositoare din tractul digestiv. Ei inhibă dezvoltarea bacteriilor nocive din tractul digestiv: E. coli, Clostridium și Salmonella. 70% din sistemul imunitar al organismului nostru se găsește în tractul gastrointestinal”, subliniază medicul Luigi Gratton.
Chili stimulează metabolismul, subțiază sângele și contribuie la eliberarea endorfinelor în organism. De asemenea, chili este bogat în betacaroten, principala „armă” împotriva infecțiilor, și inhibă neuropeptidele, care declanșează inflamațiile sistemului imunitar.
Ghimbirul conține gingerol, un compus cu proprietăți anticancerigene. Prin stimularea metabolismului, el ajută la eliminarea toxinelor, precum și la intensificarea arderii grăsimilor. Ne redă pofta de viață, ne scoate din letargie, făcându-ne să ne regăsim tonusul, energia și optimismul.
Afinele sunt unele din cele mai sănătoase fructe. Ele conțin un „pachet” de antioxidanți numiți antocianidine – care dau culoarea roșu intens fructelor și legumelor -, ce previn acțiunea radicalilor liberi de la nivelul matricei celulelor de colagen, blocând lezarea țesuturilor, ce poate cauza cataractă, glaucom, varice, hemoroizi, afecțiuni cardiovasculare și cancer. Antocianina, pigmentul roșu-albastru din afine, îmbunătățește structura venelor, dar și întregul sistem vascular, declară medicul Luigi Gratton.
Scorțișoara este bogată în antioxidanți care inhibă coagularea sângelui și proliferarea bacteriilor. „Scorțișoara stabilizează nivelul de zahăr din sânge și reduce colesterolul rău. Tratează extremitățile reci, crampele musculare, durerile cauzate de răceală sau gripă, durerile reumatice, indigestia, lipsa poftei de mâncare. Condimentul nu are contraindicații și poate fi adăugat în orice fel de ceai, având proprietatea de a răspândi în tot corpul o puternică senzație de căldură”, spune Luigi Gratton.
Cartofii dulci conțin glutation, un antioxidant cu rol de coenzimă, care întărește sistemul imunitar, luptă împotriva bolilor Alzheimer și Parkinson, împotriva afecțiunilor cardiace, a fibrozei chistice și a virusului HIV. „Fiind bogați în betacaroten, dar și în vitamina B6, C, mangan, cupru, potasiu, fier și fibre, cartofii dulci ajută organismul să își întărească imunitatea”, completează Luigi Gratton.
Roșiile sunt un adevărat izvor de sănătate, fiind „echipate” cu o mulțime de nutrienți care ne protejează împotriva unor afecțiuni grave, precum cancerul. Roșiile conțin cantități mari de vitamina C, 100 de grame de roșii asigurând 40% din necesarul zilnic de vitamina C. De asemenea, 100 de grame de roșii asigură 15% din doza zilnică recomandată de vitamina A, 8% din cantitatea zilnică de potasiu și 10% din cantitatea recomandată de fier. „Pigmentul roșu, cel care dă culoarea tomatelor, este licopenul, un antioxidant cu numeroase efecte benefice asupra organismului. La fel ca și alți antioxidanți, licopenul neutralizează efectele negative ale radicalilor liberi”, subliniază medicul Luigi Gratton.
Smochinele „reprezintă o sursă naturală de minerale, printre care cele mai importante fiind fierul, potasiul, fosforul, calciul, magneziul, cuprul și sulful. Doza de potasiu (element de bază pentru sănătatea inimii și pentru controlul hipertensiunii arteriale) depășește 400 de miligrame în smochinele uscate”, menționează Luigi Gratton.
Ciupercile pot să pară banale, dar sunt considerate super-alimente: nu conțin grăsimi, zahăr și sare și sunt o sursă valoroasă de fibre și vitamine B – vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) și folacin (acid folic). „Ciupercile conțin și minerale esențiale, dintre care potasiu, cupru, fier și fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găsește în prea multe fructe sau legume”, subliniază Luigi Gratton.
Rodiile nu au un conținut foarte bogat în vitamina C, din contră, acesta este chiar mai mic decât al citricelor, dar suficient pentru a asigura cel puțin jumătate din necesarul zilnic pentru un adult. „Consumul regulat al acestor fructe asigură o rezistență sporită a organismului la infecții. Sucul de rodii, având un conținut crescut în polifenoli, reduce riscul de accidente cardiovasculare. Consumul de rodii scade tensiunea arterială, are un efect antiinflamator și scade riscul apariției aterosclerozei”, subliniază Luigi Gratton.
Castraveții conțin potasiu, fosfor, calciu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C, B1, B2, B6, PP, provitamina A. „Datorită acestui conținut atât de variat în vitamine și nutrienți, castraveții ajută la o bună circulație sangvină, sunt indicați împotriva îmbătrânirii celulelor, curăță organismul și scad tensiunea”, completează medicul Luigi Gratton.
Merele constituie cea mai importantă sursă de pectină, o fibră naturală care are multe efecte benefice asupra sănătății. Merele scad nivelul colesterolului, previn cancerul pulmonar și afecțiunile cardiace, protejează organismul de virusul gripei. De asemenea, merele reglează glicemia (fiind recomandate persoanelor care suferă de diabet), au proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și conțin o cantitate importantă de antioxidanți care ajută la detoxifierea organismului și la întărirea imunității.
Întărirea sistemului imunitar la început de primăvară
