Asociația Județeană de Volei Suceava, împreună cu Clubul Sportiv Municipal Suceava și Direcția Județeană de Sport și Tineret Suceava, a organizat miercuri seară o întâlnire între reprezentanții tuturor generațiilor de voleibaliști din Suceava, ideea și finanțarea acestei acțiuni venind din partea unuia dintre susținătorii echipei de volei a CSM Suceava, managerul firmei SUCT Suceava, Dumitru Popescu. Această întâlnire de suflet a fost organizată în special pentru doi prieteni foarte buni din Bucovina Mare, pionierul și părintele voleiului din Suceava, doctorul Traian Căldare, și Petre Rață, profesor universitar timp de 40 de ani în Cernăuți, jucător și antrenor ce s-a ocupat de destinele acestui sport în Bucovina de Nord.
„A fost o întâlnire de suflet între doi prieteni foarte buni, doctorul Traian Căldare și Petre Rață, de la Cernăuți, care din 1972 au fost promotorii întâlnirilor dintre voleiul din Suceava și Cernăuți. Mulțumim domnilor Popescu și Girigan, care au fost și sunt susținători financiari și morali ai echipei și care ne-au ajutat cu ce-au putut, sprijin fără de care nu puteam să ajungem la nivelul la care suntem acum”, a declarat antrenorul Victor Pancu, unul dintre foștii elevi ai doctorului Traian Căldare, ce de mulți ani se ocupă de destinele acestui sport la Suceava.
Unul dintre „vinovații” principali ai acestei întâlniri, Victor Pancu, le-a oferit tuturor celor prezenți diplome și un tricou aniversar, dar și câte un hrisov celor doi invitați speciali, drept amintire și recunoștință pentru tot ce-au făcut de-a lungul timpului pentru acest sport.
Dumitru Popescu: „Domnul doctor Traian Căldare rămâne un exemplu pentru noi toți”
Unul dintre susținătorii financiari și morali ai echipei de seniori de la CSM, managerul firmei SUCT Suceava, Dumitru Popescu, a fost principalul „vinovat” al acestei acțiuni, el fiind alături de acest sport încă din anii când l-a practicat la nivel școlar.
„N-am văzut mingea de volei până la școala profesională, iar atunci mergeam noaptea și ne antrenam la perete pentru a avea control. Așa am ajuns pe locul trei pe țară cu o echipă în care am evoluat alături de regretatul Eduard Gazda și Dumitru Vieru. Această performanță m-a marcat profund, mai ales că eram un băiat simplu, de la țară. Am încercat să vin la echipa mare, dar n-am stat decât un an, deoarece nu mă ajuta statura și nu eram ridicător. Domnul doctor Traian Căldare rămâne un exemplu pentru noi toți, în special pentru cei tineri, iar tot ce a făcut pentru volei și societate a fost în mod dezinteresat. Vă doresc sănătate multă și mulțumim că existați”, a explicat Dumitru Popescu.
Un alt susținător financiar și moral al echipei, Eugen Girigan, și-a adus aminte cu emoție de vremurile când a venit alături de acest sport, pe care-l mai practică de plăcere și pentru mișcare cu foștii jucători.
„Iubesc voleiul și am avut primul contact cu domnul doctor Căldare prin 1964, când eram elev la «Ștefan» și veneam la terenul ce era mai sus de școală, unde echipa domnului doctor se antrena. Mă bucur să fiu alături de atâtea generații de voleibaliști și uneori să joc și eu alături de foștii jucători, din dragoste pentru acest sport și pentru mișcare. De-a lungul timpului i-am admirat pe jucătorii Sucevei, unii dintre ei fiind și angajații mei, mult timp existând puține echipe care să plece victorioase de aici. Trebuie să facem eforturi ca acest sport să nu moară la Suceava”, a concluzionat
Eugen Girigan, cel ce este și consilier local la Suceava.
Doctorul și profesorul Traian Căldare și-a dedicat viața medicinii și voleiului din Suceava
Ajuns la venerabila vârstă de 83 de ani, părintele voleiului sucevean, doctorul stomatolog Traian Căldare, a fost foarte emoționat la această întâlnire de suflet cu toate generațiile de voleibaliști și mai ales cu prietenul său foarte bun, Petre Rață, cu care a colaborat de-a lungul timpului, organizând foarte multe întâlniri între Suceava și Cernăuți. În anul 2012, doctorul Traian Căldare a primit titlul de Cetățean de onoare al municipiului Suceava, fiindu-i astfel recunoscute meritele pentru tot ce a făcut pentru voleiul sucevean, dar și pentru societate.
„Sunt foarte emoționat, deoarece nu mă așteptam la această sărbătoare a voleiului în care sunt strămoș pentru Suceava. Am avut sentimente foarte bune pentru toți colegii de echipă, chiar și pentru adversarii ce erau onești și valoroși, pentru că voleiul este un sport al demnității și-al omeniei. Le mulțumesc celor ce au avut ideea și au realizat această întâlnire frumoasă și emoționantă. Practic acest sport de la vârsta de 15 ani, am ajuns în Suceava în 1958, când am terminat facultatea, atunci când am fost primul medic stomatolog român venit aici. Am fost luat pentru doi ani la cabinetul regional al partidului, un lucru care mi-a permis să ajut voleiul de aici, mai exact Voința Suceava, echipa Cooperației. Pe vremea aceea voleiul era un sport nobil. Am avut nesimțirea de a interveni la cei ce puteau schimba ceva să facă sala Unirea una de sport, pentru a ne antrena și iarna, deoarece acolo erau doar dormitoare pentru muncitori”, își amintește cu emoție doctorul Traian Căldare. În timpul liceului și al facultății a jucat pentru CSU și Tractorul Brașov, dar și pentru U Cluj în prima divizie, pentru ca mai apoi să ajungă la Suceava, unde a reușit cu echipa Fulgerul să promoveze în primul eșalon, în anul 1961.
„Îmi pare bine că-mi revăd prietenii, ce m-au fost și adversari mulți ani, unul dintre ei fiind Petre Rață. Am avut o viață de medic și sportiv împletită în mod armonios, și cu familia, și cu copiii”, a concluzionat doctorul Traian Căldare.
Profesorul universitar Petre Rață din Cernăuți a fost invitatul special al acestei întâlniri
Din 1972, doctorul Traian Căldare și echipa din Suceava au stabilit relații de prietenie cu voleibaliștii din Bucovina de Nord, anual organizându-se câte două întâlniri și meciuri între cele două părți până aproape de revoluție. Principalul promotor din Cernăuți al acestei prietenii a fost profesorul universitar, antrenor și jucător Petre Rață, ajuns și el la o vârstă onorabilă, 76 de ani.
La această întâlnire, Petre Rață și-a adus aminte de vremurile când a luat contact cu acest sport, dar și de întâlnirile cu sucevenii, cu care a rămas prieten până în prezent, cu unii dintre ei participând la turneele mondiale de veterani.
„M-am născut într-un sat românesc de pe malul Prutului. În anii 1951-1952, în toate comunele se juca volei. Am fost primul maestru al sportului din URSS la volei, din zona Ucrainei. Am lucrat 40 de ani la Universitate în Cernăuți, am fost șeful catedrei de educație fizică. Când eram tânăr, pășteam vaca, dar știam că cel mai bun din lume e un român, Udișteanu, în anii 60 a fost în echipa lumii la volei. Îmi aduc aminte cu plăcere de întâlnirile dintre Suceava și Cernăuți, de două ori pe an, când sucevenii erau mai buni decât noi, dar un coleg spunea să nu facem niciodată dintr-o înfrângere o înmormântare, dar nici dintr-o victorie o nuntă”, a adăugat Petre Rață, un om cu un simț al umorului foarte dezvoltat, cu calități reale de povestitor.
Unul dintre prietenii săi cei mai buni, fost elev și coleg de echipă la Suceava cu doctorul Traian Căldare, Florin Robciuc, ce este născut în Dărmănești, dar este stabilit de mulți ani în Bacău, le-a oferit celor doi titani ai voleiului din Bucovina Mare câte o distincție de merit pentru toată activitatea în slujba voleiului românesc și internațional, din partea clubului pe care l-a înființat, Volei Carpați Bacău.
„Aici am jucat prima dată volei sub îndrumarea domnului doctor, care pentru mine este ca un zeu, un om foarte ambițios cu care am avut plăcerea să joc împreună. Țin minte că la un meci în deplasare am pierdut cu 3 – 2, iar domnul doctor a plâns ca un copil, fapt ce m-a impresionat foarte mult, cât suflet a pus totdeauna, ca dovadă a condus destinele acestui sport la Suceava foarte mulți ani”, a spus fostul jucător al Sucevei, Florin Robciuc.
La final, directorul CSM Suceava, Vasilică Băițan, a ținut să le mulțumească antrenorilor și sportivilor din toate generațiile, dar și susținătorilor financiari ai acestui sport la Suceava.
„Vreau să mulțumesc domnului profesor Pancu, cel care ca un elev sârguincios al domnului Doctor Traian Căldare a dus mai departe voleiul la Suceava și de aceea va avea toată susținerea noastră. Cert este că dacă nu aveam susținerea primăriei și a sponsorilor, cele trei sporturi de echipă nu cred că mai existau”, a explicat Vasile Băițan.
Întâlnirea a continuat cu povestiri la un pahar de vin, la care cei mai tineri din voleibaliști au avut ocazia să asculte amintiri și povestiri ale celor mai în vârstă dintre temerarii acestui sport la Suceava.
Amintiri
Întâlnire de suflet între patru generații de voleibaliști din Bucovina de Nord și de Sud
