Insulina „inteligentă” ar putea oferi speranță diabeticilor



Insulina "inteligentă" ar putea oferi speranță diabeticilor Foto: Shutterstock.com
Insulina "inteligentă" ar putea oferi speranță diabeticilor Foto: Shutterstock.com

Cercetătorii sunt optimiști că testele cu insulină „inteligentă”, care este utilizată în mai multe studii, vor revoluționa modul în care este tratat diabetul, pacienții urmând să primească o singură doză de insulină, care se va activa când organismul va avea nevoie de ea, informează bbc.com.
În locul testelor sangvine repetate și al injecțiilor de-a lungul zilei pentru a ține sub control nivelul de zahăr din sânge, o singură doză de insulină „inteligentă” va circula prin organism și se va activa când este nevoie. Studiile pe animale arată că tehnologia este funcțională, cel puțin în cazul șoarecilor.
Oamenii de știință plănuiesc să înceapă testele pe pacienți umani, potrivit revistei științifice PNAS. Experții avertizează însă că va fi nevoie de ani de testare înainte ca tratamentul să devină o realitate pentru pacienți.
Persoanele care suferă de diabet de tip I, care fie nu produc, fie nu pot utiliza propria insulină din organism, depind de injecții cu insulină pentru a-și menține starea de sănătate normală. Fără aceste injecții, zahărul din sânge poate atinge niveluri foarte ridicate.
Însă injectarea de insulină poate duce la scăderea periculoasă a nivelului de zahăr din sânge, astfel că persoanele cu diabet de tip I trebuie să își verifice în mod regulat glicemia, pentru a se asigura că aceasta se încadrează între valorile normale.
Experții în diabet caută de foarte mult timp moduri de a ușura controlarea glicemiei și de a o face mai accesibilă pacienților, iar aici intervine insulina „inteligentă”.
Cercetătorii dezvoltă câteva tipuri diferite de insulină „inteligentă”, dar toate sunt realizate în așa fel încât să se activeze când nivelul glicemiei este prea ridicat și să se dezactiveze când glicemia revine la normal.
Doctorul Danny Chou de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) testează o astfel de insulină inteligentă pe care a dezvoltat-o în laborator alături de colegii săi. Este vorba despre o versiune modificată chimic a insulinei obișnuite, cu timp lung de acțiune.
Varianta lui Chou conține un set suplimentar de molecule lipite la capătul care unește insulina de proteinele care circulă în sânge. Atât timp cât este atașată de proteinele din sânge, insulina este dezactivată. Când nivelul de zahăr din sânge crește, insulina inteligentă se activează – glucoza se leagă de insulină și o face să acționeze.
„Scopul meu este să fac viața diabeticilor mai ușoară și mai sigură. Este o un pas înainte important în ceea ce privește terapia cu insulină”, a declarat cercetătorul Danny Chou.
„Pentru mulți oameni care trăiesc cu diabet de tip I, obținerea nivelului bun al glicemiei este o luptă zilnică. O doză prea mare de insulină poate duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ceea ce înseamnă hipoglicemie, iar prea puțină insulină înseamnă hiperglicemie, ceea ce poate afecta grav sănătatea pe termen lung”, a spus Karen Addington, reprezentantă a organizației Juvenile Diabetes Research Foundation (JDRF), care finanțează cercetarea în domeniul insulinei „inteligente”.
„O insulină inteligentă ar elimina hipoglicemia pe care diabeticii de tip I o urăsc cel mai mult. Le-ar permite persoanelor cu diabet de tip I să obțină un control aproape perfect al nivelului de zahăr din sânge, totul cu o singură injecție pe zi sau chiar pe săptămână. Este foarte interesant”, a mai spus Karen Addington.
Diabetul poate fi de două feluri: de tip I și de tip II. În cazul diabetului de tip I, care reprezintă circa 10% din toate cazurile de diabet, sistemul imunitar al organismului distruge celulele care produc insulină. Diabetul de tip II apare atunci când organismul fie nu produce destulă insulină, fie celulele nu reacționează la ea.
Tratamentul cu insulină este necesar întotdeauna în cazul diabetului de tip I, în timp ce persoanele cu diabet de tip II își pot controla nivelul glicemiei printr-o dietă sănătoasă, un program de exerciții și monitorizarea nivelului de zahăr din sânge.
Bogdan Enache – descopera.ro
Sursa: MEDIAFAX



Recomandări