Demersuri

Inspectoratul Școlar vrea să înființeze un centru de excelență pentru pregătirea elevilor performanți



Gabriela Mihai, inspector școlar general
Gabriela Mihai, inspector școlar general

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava vrea să înființeze un centru de excelență, instituție cu personalitate juridică al cărei rol este acela de a selecta elevii capabili de performanță și de a-i pregăti pentru a participa la concursuri, competiții naționale și internaționale.
În prezent, astfel de centre de excelență pentru educație funcționează în Capitală, dar și în mai multe județe ale țării, iar, de regulă, pregătirea copiilor și tinerilor se desfășoară în timpul anului școlar, în zilele de sâmbătă sau în perioada vacanțelor școlare.
Gabriela Mihai, inspector școlar general, a menționat că ”la nivelul județului avem niște performanțe foarte bune, chiar la nivel internațional, iar acești copii nu se pregătesc într-un centru de excelență. Avem parteneriate cu Universitatea din Suceava, care ne pune la dispoziție o bază materială pentru anumite domenii, dar putem avea și alte discipline unde să avem rezultate. Am făcut o solicitare către Ministerul Educației pentru înființarea acestui centru. Sunt ore de pregătire suplimentară, cu materie din afara curriculei obligatorii”.
Mihai a mai arătat că în Suceava au funcționat două grupe de excelență, fără însă a exista o instituție de sine stătătoare, iar profesorii făceau voluntariat. Înființarea unui astfel de centru pentru elitele școlii sucevene ar oferi cadrul necesar pentru înființarea unor norme didactice, respectiv pentru plata acestor profesori.
”În funcție de dimensiunea grupului țintă, de numărul de discipline, va fi stabilit și numărul de norme necesar. Estimăm că trebuie să existe cel puțin 15 – 20 de elevi pe disciplină. Avem exemplul a cel puțin 15 județe din țară unde funcționează astfel de centre și nu e posibil să nu existe și în Suceava, mai ales că avem aici niște oameni atât de pasionați. Este unul dintre gândurile cu care am venit în fruntea Inspectoratului Școlar și sper să se materializeze această inițiativă”, a mai precizat prof. Gabriela Mihai.
Accesul egal pentru toți copiii la educație
Proaspăt instalată la vârful IȘJ Suceava, prof. Gabriela Mihai a menționat că în atenția sa vor fi și elevii care au dispărut din statisticile școlilor.
„În atenția mea va fi accesul egal pentru toți copiii la educație, învățământ nediscriminatoriu, pentru că toți copiii au dreptul la educație. Îmi propun ca împreună cu echipa managerială să păstrăm în școală cât mai mult elevii, astfel încât să nu mai avem o părăsire timpurie a perioadei de școlaritate”. Tot un obiectiv al reprezentanților instituției îl reprezintă reintegrarea persoanelor care au părăsit școala, prin programe de genul «A doua șansă», astfel încât rata de analfabetism să fie cât mai scăzută la nivelul județului.
”Sistemul de învățământ nu trebuie analizat doar după performanța olimpică. (…) Performanța unui sistem stă în felul în care arată absolventul sistemului. Trebuie să fie analizat și din prisma celorlați elevi, pe care sistemul trebuie să-i aducă de la analfabetism la nota 5, pe cei de la 5 să-i urce la 7 și alții de nota 7 să meargă către performanță”, a mai spus inspectorul școlar general.



Recomandări

Excelența în educație, răsplătită la Fălticeni: 72 de elevi vor fi premiați pentru rezultatele obținute la evaluarea națională și bacalaureat

Primăria și CL Fălticeni continuă tradiția de a premia elevii care au demonstrat excelență la evaluarea națională și bacalaureat
Primăria și CL Fălticeni continuă tradiția de a premia elevii care au demonstrat excelență la evaluarea națională și bacalaureat