Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Suceava realizează o centralizare a școlilor „civilizate” din județ. Instituția vrea să identifice unitățile școlare în care sunt necesare investiții, unitățile autorizate și, mai ales, cele pentru care alocarea unor sume de bani nu se justifică ținând cont că, din cauza scăderii, de la an la an, a numărului de elevi, acestea vor rămâne fără școlari în clase.
Potrivit prof. Gheorghe Lazăr, inspector general în cadrul IȘJ Suceava, raportul, care va reprezenta o radiografie detaliată a rețelei școlare județene, va fi încheiat în cursul acestei săptămâni.
Despre situația unităților din învățământ, Gheorghe Lazăr a precizat: „Anumite școli vor dispărea în câțiva ani din cauza numărului mic de copii pe care îi școlarizează. De partea cealaltă, sunt unități care deși dispun de aproape toate condițiile, acestea nu pot fi autorizate din cauza unor impedimente”.
Gheorghe Lazăr a menționat că sunt școli care au grupuri sanitare în interiorul unităților, însă din anumite motive acestea nu pot fi autorizate de Direcția de Sănătate Publică Suceava. De exemplu, apa de la școala din Bosanci nu este potabilă, nu corespunde anumitor valori, motiv pentru care școala nu poate fi autorizată. Totodată, șeful IȘJ Suceava a mai dat exemple de unități ce dețin grupuri sanitare conforme, prea mici însă, raportat la numărul mare de copii din unitățile respective (situație întâlnită în special în cazul grădinițelor), motiv pentru care acestea nu primesc autorizație de funcționare.
De menționat că în județul Suceava, din cele 822 de unități școlare, circa 600 nu dețin autorizație de funcționare din partea DSP Suceava, la nivel național, Suceava clasându-se pe prima poziție în ceea ce privește procentul școlilor neautorizate.
Majoritatea unităților neautorizate din punct de vedere sanitar sunt în mediul rural, neîndeplinind reglementările în vigoare privind dotările de utilități (grupuri sanitare, apă curentă, compoziția apei conformă chimic și bacteriologic, număr suficient de cabine la grupurile sanitare în raport cu efectivele de elevi, funcționarea sălilor de clasă în clădiri cu regim de internat sau locuințe sociale etc.).
Totodată, în câteva unități școlare din județ (Argira – Preutești, Buda – Râșca, Mihăiești – Horodniceni, Reuseni – Udești) s-au construit toalete moderne în cadrul unor proiecte de reabilitare demarate cu ceva ani în urmă. În pofida acestui fapt, școlile respective nu pot fi autorizate din cauză că toaletele au fost construite în afara unităților de învățământ. Acestea pot fi folosite doar pe timp de vară, dat fiind faptul că edificiile nu au încălzire, iar instalațiile de apă curentă îngheață.
Situație
Inspectoratul Școlar Județean Suceava face o inventariere a școlilor „civilizate” din județ
