Cantitatea de lapte de vacă colectată în primele două luni ale anului de la exploatații agricole și centre de colectare de către unitățile procesatoare a scăzut, față de aceeași perioadă din 2010, cu 9,5%, la 120.982 tone, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).
Astfel, cele mai mari scăderi ale producției din perioada ianuarie-februarie au fost înregistrate la unt, de 5%, la 1.379 tone, la brânzeturi, inclusiv cantitatea de brânză obținută exclusiv din lapte de vacă (96,7% din total), de 4,7%, la 9.126 tone și la lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut și altele), de 4,2%, la 25.491 tone, se arată într-un comunicat al INS.
În același timp, producția a crescut la laptele de consum cu 5,7%, ajungând la 40.168 tone, iar cantitatea de smântână de consum a rămas aproximativ egală, respectiv 8.071 tone.
Față de luna corespunzătoare din anul precedent, în februarie 2011 cantitatea de lapte de vacă colectată de unitățile procesatoare a scăzut cu 10,2%, la 58.260 tone.
Principalele produse lactate la care producția a scăzut față de februarie 2010 au fost brânzeturile, inclusiv brânza obținută exclusiv din lapte de vacă, cu 3,4%, la 4.654 tone.
Producția de unt și de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și altele) a fost aproximativ egală cu cea realizată în februarie anul trecut, respectiv 728 tone și 12.579 tone. O creștere a fost înregistrată la lapte de consum, cu 5%, la 19.949 tone, și la smântână de consum, cu 3%, la 4.022 tone.
Comparativ cu prima lună a anului, în februarie 2011 cantitatea de lapte de vacă colectată de unitățile procesatoare a coborât cu 4.462 tone. Cea mai mare scădere a fost la laptele acidulat (iaurt, iaurt de băut, lapte bătut și altele) cu 2,6%, urmat de laptele de consum cu 1,3% și de smântâna de consum cu 0,7%.
În același timp, producția a crescut la unt cu 11,8% și la brânzeturi, inclusiv brânza obținută exclusiv din lapte de vacă, cu 4,1%.