Camera Deputaților a aprobat ieri modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Camera Deputaților a fost cameră decizională, legea urmând să fie trimisă la promulgare. În noua formă a acestei legi au fost preluate, într-un singur corp, patru inițiative legislative de modificare a acestui act normativ. Dintre cele patru, o inițiativă aprobată a fost cea a senatorului PSD de Suceava Ovidiu Donțu, acesta fiind cel care a propus ca hipermarketurile să vândă minimum 51% produse românești.
Ovidiu Donțu a explicat în cursul zilei de ieri că potrivit noilor prevederi legale, comerciantul persoană juridică autorizată să desfășoare activități de comercializare pentru produse alimentare are obligația ca pentru categoriile carne, ouă, legume, fructe, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volumul de masă pe raft corespunzător fiecărei categorii de produse alimentare de la producători români. Excepție de la această prevedere legală vor face comercianții care realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active de până la două milioane de euro.
„Sunt bucuros că după o luptă care a durat mai bine de un an am reușit să conving colegii parlamentari de necesitatea protejării producătorului român, care în supermarketuri intră într-o concurență cu producătorii din țările de origine a proprietarilor supermarketurilor. Și prin tot felul de taxe de raft și de publicitate, și alte asemenea taxe, producătorii români erau dezavantajați. Cred că astfel producătorii români pot să se dezvolte și să creeze noi locuri de muncă, iar calitatea produselor din supermarketuri va crește, în folosul sănătății oamenilor”, a declarat Donțu. El a mai adăugat că metodologia de aprovizionare cu produse românești a supermarketurilor urmează să fie aprobată printr-o hotărâre de guvern.