Inima sănătoasă în corp sănătos (II)



Elimină grăsimile saturate și colesterolul din alimentația zilnică!
Planificarea și prepararea meselor nutritive cere într-adevăr un efort suplimentar, dar beneficiile pe care le aduce sănătății sînt inestimabile. Îți oferim cîteva sfaturi pentru a elimina grăsimile saturate și colesterolul din alimentația zilnică, lucru ce te va ajuta să-ți micșorezi colesterolul „rău” (LDL-ul) și să reduci riscul afecțiunilor cardiovasculare.
Mezelurile:
Pentru a satisface cerința organismului de proteină animală alege carnea de pește și pe cea de pui. Îndepărtează pielea și grăsimile de pe carnea de pui. Secționeaz-o în porții moderate.
Frige carnea la grătar sau fierbe-o în loc să o prăjești. Dacă nu poți renunța dintr-o dată la prăjire, micșorează cantitatea de ulei sau de margarină pe care o utilizezi de obicei.
Elimină definitiv din alimentația ta cîrnații, șuncă și produsele bogate în grăsimi.
Lactatele și ouăle:
Înlocuiește laptele gras și smîntîna cu laptele degresat.
Consumă brînzeturi și iaurturi care au un conținut scăzut de grăsimi.
Renunță la înghețată, substituind-o cu șerbetul sau cu un iaurt cu fructe ce nu conține multe grăsimi. Optează pentru porții dese, dar moderate.
Limitează numărul de ouă pe care le consumi.
Folosește margarină vegetală care conține puține grăsimi.
Sosurile, supele și tocanele:
După ce prepari sosuri sau supe și le răcești în frigider, îndepărtează grăsimea de la suprafața lor. Procedează identic chiar dacă e vorba de o supă la plic.
Combină sosurile cu orez sau cu legume fierte precum mazărea și fasolea verde.
Ce faci în cazurile cînd nu ai timp de gătit?
Citește cu atenție etichetele de pe alimente pentru a alege mîncărurile congelate și sortimentele de pizza care au o cantitate scăzuta de grăsimi și colesterol. Asigură-te că aceste alimente conțin legume, fructe și grîu sau, în cazurile în care nu sînt trecute la ingrediente, cumpără-le separat.
Pentru a reduce grăsimile elimină produsele care au trecut la ingrediente „uleiuri hidrogenate” sau „uleiuri parțial hidrogenate”. Amintește-ți că inclusiv produsele pe care este notat „fără colesterol” pot avea un procent caloric bogat.
Ce soluții ai dacă mănînci în oraș?
Poți avea o alimentație sănătoasă chiar dacă mănînci în oraș. Iată cîteva recomandări:
 Tu ești clienta – comandă ceea ce vrei. Cele mai multe restaurante se vor simți onorate să-ți îndeplinească cerințele. În orice caz, nu ai nimic de pierdut dacă încerci!  Comandă puțin – pentru a reduce dimensiunea porției, încearcă să optezi pentru aperitive în locul sortimentelor principale.
Pune întrebări – nu ezita să întrebi ospătarul prin ce metodă sînt preparate mîncărurile și dacă în restaurantul respectiv se pot modifica anumite garnituri. Întreabă chelnerul dacă restaurantul:
1. îți poate îndeplini anumite cereri dacă le faci în timp util;
2. oferă lapte degresat sau lapte cu un conținut bogat în grăsimi;
3. servește sosurile în farfuria în care se găsește felul principal sau separat;
4. oferă garnituri de salată alături de felul de mîncare;
5. folosește un singur tip de ulei sau mai multe tipuri (precum uleiul de floarea-soarelui, uleiul de porumb, uleiul de soia, uleiul de măsline) pentru prepararea alimentelor.
Optează pentru sortimentele ce sînt preparate într-un mod sănătos. Caută în meniu termenii „fiert”, „fript” și „soté” (fel de mîncare fiert la foc mic și înăbușit cu unt sau cu margarină).
Alege alimentele scăzute în calorii și în grăsimi. Ferește-te să comanzi mîncăruri cu sosuri grase sau care se regăsesc în meniu asociate cu următoarele detalii: „prăjit”, „crocant”, „foi de plăcintă”.
Acest articol a fost preluat de pe www.topsanatate.ro