Inima sănătoasă în corp sănătos (I)



Pentru a estompa factorii de risc privind afecțiunile cardiovasculare, menține-te activă pe cel puțin două planuri: alimentația nutritivă și activitatea fizică. Cum poți împăca dieta cu sportul? Cum și cînd îți poți face timp în agenda ta încărcată pentru exercițiile de întreținere? Îți oferim șapte sfaturi practice care te vor ajuta să ai un regim de viață echilibrat pentru o inimă sănătoasă.
1. Mănîncă sănătos!
Sănătatea inimii tale este în conexiune directă cu alimentele pe care le consumi. Pentru diversificarea unei alimentații sănătoase urmează sfaturile de mai jos:
Alege din marea paletă a produselor alimentele ce au la bază germenii de grîu.
Optează zilnic pentru fructe și legume diferite.
Alege o dietă scăzută în grăsimi saturate și colesterol.
Alege sucurile naturale și biscuiții nutritivi pentru a-ți potoli nevoia de dulce.
Renunță la utilizarea sării de bucătărie.
În cazul în care consumi băuturi alcoolice, trebuie să o faci moderat.
Luptă pentru a atinge o greutate corporală corespunzătoare înălțimii și vîrstei pe care le ai.
Nu lăsa să treacă o zi fără a face exerciții fizice.
În cazul în care ai probleme privind nivelul ridicat al colesterolului sau dacă ești predispusă hipertensiunii arteriale este recomandabil să consulți un nutriționist. Acesta îți va întocmi o dietă nutrițională, determinînd nivelul caloric rezonabil. Astfel, vei fi ajutată sa mănînci sănătos, prevenind afecțiunile cardiovasculare la care ești predispusă. Nutriționistul îți va urmări progresul, încurajîndu-te să nu renunți.
2. Elimină sarea!
Poți preveni și controla tensiunea arterială, renuntînd la sarea de bucătărie și la toți compușii pe bază de sodiu. Iată cîteva sfaturi privind modalitățile de eliminare treptată a sării:
Folosește alimentele cu o cantitate redusă de sodiu sau produsele nesărate precum legumele și cerealele.
Cînd gătești fii „picantă” și nu „sărată”! Folosește condimentele picante, verdețurile (mărar, pătrunjel, țelină, cimbru, busuioc, oregano), lămîia, vinul și oțetul. Fii creativă!
Nu aduce solnița cu sare la masă. Încearcă să umpli solnița cu un condiment picant.
Optează pentru carnea slabă și proaspătă, renunțînd la carnea conservată și la cea afumată.
Renunță la carnea tratată (precum șunca și costița), la alimentele conservate în saramură (precum măslinele și murăturile) și la condimente de tipul muștarului, ketch-up-ului și sosului barbeque. Limitează-te la variantele lor mai scăzute în sodiu precum sosul de soia.
Pentru a elimina din cantitatea de sodiu, clătește bine cu apă alimentele din conserve.
Substituenții sării au un conținut bogat de potasiu care poate dăuna persoanelor care se confruntă cu anumite probleme de sănătate. Înainte de a înlocui sarea, cere sfatul unui medic specialist.