Sănătate

Inima bate mai bine cu ulei de pește



Inima bate mai bine cu ulei de pește
Inima bate mai bine cu ulei de pește

Uleiurile de pește, mai ales cele din somon, ar putea preveni problemele cu inima chiar mai bine decât defibrilatoarele, acele dispozitive cu care se poate interveni atunci când există risc de moarte subită din cauza unor probleme de ritm.
Mâncați pește săptămânal!
Cel puțin așa arată un studiu care va fi publicat în următoarea ediție a „Jurnalului American de Medicină Preventivă”. „Este o idee bună să consumați pește de două-trei ori pe săptămână, cu excepția celui prăjit în tigaie.
Pentru a putea verifica riscul morții subite la oameni cu vârste cuprinse între 30 și 84 de ani, echipa de cercetători condusă de Thomas Kotke a creat un model computerizat și a testat câteva situații.
În varianta numărul unu, oamenii mâncau cantități moderate de acizi grași omega 3, pe care îi luau fie din pește, fie din suplimente de pește.
În varianta numărul doi, au fost aduse în casele oamenilor, dar și în locuri publice, defibrilatoare externe automate, acestea ajutând inima să acționeze, în cazul unor probleme serioase de ritm, a căror consecință poate fi moartea subită. În cea de-a treia variantă, oamenii care avuseseră nevoie de implantarea acestor defibrilatoare primiseră astfel de dispozitive.
În toate situațiile, prevenția a fost în regulă, dar grupul care a primit acizi grași omega 3 a obținut cele mai bune rezultate. La cei care au consumat uleiuri de pește, riscul morții subite a scăzut cu 6,4%, în timp ce prin montarea de defibrilatoare proporția a ajuns numai la 3,3%. Înlesnirea accesului la defibrilatoare a scăzut cu mai puțin de 1% mortalitatea în aceste cazuri.
Ceea ce vor să arate cercetătorii, subliniază WebMD Medical News, nu este că defibrilatoarele sunt ineficiente, ci că pot fi obținute rezultate mult mai bune atunci când oamenii se mențin sănătoși. Mai exact, precizează cercetătorii, o bună prevenție face mai mult decât orice tratament.
Și nucile conțin omega 3
Modelul computerizat propus de cercetătorii americani coordonați de Kottke a luat în calcul consumul de acizi grași omega 3 proveniți din pește, dar aceștia se găsesc și în alte alimente.
Surse bune sunt și nucile, semințele de in, uleiul de canolă, broccoli, cantalupul, boabele de fasole, spanacul, vița-de-vie, varza chinezească și conopida.
Sursa: www.topsanatate.ro



Recomandări

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro
Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși

Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro
Peștele gras, legumele cu frunze verzi, carnea de porc, nucile și fasolea ajută să ne păstrăm ochii sănătoși. Foto protv.ro