Ingmar Persson este profesor de filosofie practică la Universitatea din Gothenburg și Research Fellow la Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, iar Julian Săvulescu este profesor de filosofie morală & etică aplicată și directorul Centrului Uehiro de Etică Practică al Universității din Oxford.
Cei doi autori scot în evidență în această carte câteva dintre problemele esențiale ale omenirii la începutul celui de-al treilea mileniu.
Tema acestei cărți este aceea că, deși lucrurile merg astăzi bine nemaiîntâlnit în istorie (călătorim peste tot în lume, rezolvăm în câteva secunde cu ajutorul supercalculatoarelor probleme care altădată erau insolubile, comunicăm instantaneu cu oricine pe glob), riscurile cu care ne confruntăm sunt fără precedent, iar natura noastră morală nu este pregătită pentru a aborda, cu atât mai puțin pentru a rezolva, aceste probleme.
Înțelegerea biologiei și a comportamentului uman crește în mod exponențial și ne oferă o oportunitate deosebită de a ne înțelege pe noi înșine și de a ne cunoaște limitele.
Iar știința ne oferă posibilitățile nu doar pentru a trata anumite boli, cum ar fi sindromul stresului posttraumatic sau difteria, ci și să ne ameliorăm capacitățile, inclusiv pe cele morale.
Primul pas spre progres este identificarea problemei. Cartea susține că noi, ființele umane, suntem neadaptați pentru viitor, neadaptați din punct de vedere moral. Avem nevoie de ameliorare morală pentru a ne ocupa de mega-problemele morale ale timpului nostru.
Sursa: www.libris.ro