Înghețata pare să nu mai fie un simplu capriciu pentru copii, ci a devenit un aliment în adevăratul sens al cuvântului, plin de elemente esențiale, care, în unele cazuri, poate înlocui oricând o masă, mai ales atunci când afară este foarte cald. Este delicioasă și răcoritoare, ușor de digerat și poate fi consumată în orice moment al zilei, mai ales dacă este combinată cu alimentele potrivite. Înghețata artizanală existentă în comerț este de o calitate destul de bună și, nu în ultimul rând, are mai puține calorii decât alte produse de cofetărie. Săptămânalul italian „Tu” propune un mic ghid pentru a savura mai bine acest desert, în toate momentele zilei. Mai întâi de toate, înghețata artizanală este un aliment foarte sănătos. Noile directive ale Uniunii Europene fixează o serie de standarde riguroase cu privire la calitatea laptelui, componentă de bază, și în legătură cu cantitățile minime din celelalte ingrediente, de exemplu cu privire la grăsimea laptelui pentru înghețată sau cu privire la fructe, când este vorba de șerbeturi. Tradiționala „cupă” de înghețată conține proteine, zahăr, grăsimi, fosfor și calciu. Șerbetul, mai ales cel preparat fără lapte, conține doar zahăr, fructe, săruri minerale și fibre. Zahărul conținut în înghețată, fie că este de frișcă sau de fructe, este de cele mai multe ori zaharoza, care nu ridică nivelul glicemiei din sânge, spre marea bucurie a diabeticilor. Știut fiind faptul că, de obicei, ce e mult strică, trebuie să nu uităm și înghețata este un desert și trebuie să fim atenți cât consumăm. 100 de grame de înghețată conțin circa 240 de calorii, în timp ce șerbeturile au 150. În plus, la gelaterii, porțiile tind să fie din ce în ce mai mari. Cea mai mică porție, cu două cupe de înghețată, cântărește în jur de 200 de grame. Cei care se află la regim „păcătuiesc” mai puțin, dacă se limitează la un șerbet. Adevărate „bombe” calorice sunt înghețatele cu alune sau cocos. De menționat că, în combinație cu alte alimente, înghețata devine o adevărată masă. O cupă de șerbet de fructe sau pe bază de iaurt cu câteva bucăți de prăjituri de orez reprezintă un mic dejun foarte sănătos. În plus, o porție de înghețată după o salată sau combinată cu un aliment bogat în carbohidrați, de exemplu un biscuite, și cu un fruct, poate lua locul mesei de prânz. O cupă de înghețată poate fi adăugată în cafea în locul zahărului, rezultatul fiind un băutură delicioasă, tocmai bună pentru sezonul cald.
(Delia PĂTRU – Click News)
