Îndulcitorii sintetici pot crește pofta de dulciuri a persoanelor care țin o dietă, însă nu pot să „păcălească” creierul pentru a-l face să declanșeze reacția chimică responsabilă de producerea senzației de plăcere, informează dailymail.co.uk.
Alegerea de băuturi răcoritoare dietetice și a îndulcitorilor sintetici în detrimentul preparatelor apetisante cu un conținut caloric ridicat ar putea să crească pofta de dulciuri a persoanelor care țin o dietă, afirmă autorii unui studiu recent.
Acest fenomen apare pentru că substituenții zahărului, deși stimulează papilele gustative, nu au capacitatea de a „păcăli” creierul.
Plăcerea pe care oamenii o resimt când mănâncă dulciuri rezultă dintr-o substanță chimică denumită dopamină, care este eliberată în creier atunci când zahărul ajunge în organismul acelor persoane. Totodată, aceeași substanță este asociată cu apariția senzație de plăcere și de recompensare.
Îndulcitorii artificiali și alte substituente cu conținut caloric scăzut nu provoacă aceeași reacție, făcându-le pe persoanele care țin la dietă să poftească după dulciuri. Din același motiv, acele persoane sunt predispuse riscului de a consuma, ulterior, cantități mari de dulciuri.
Studiul a fost coordonat de Ivan de Araujo, profesor la Facultatea de Medicină afiliată Universității Yale.
„În loc să vă privați de zahăr, mai bine consumați cantități mici, păcălind astfel creierul să declanșeze senzația de plăcere”, a adăugat autorul studiului.
Sinteza constantă de dopamină va preveni astfel apariția poftelor culinare.
Cercetătorii americani sugerează faptul că această descoperire ar putea să explice motivul pentru care rata obezității a atins un nivel uluitor de ridicat, în ciuda introducerii pe piață pe scară largă a băuturilor răcoritoare dietetice și a gustărilor dietetice.