Îndulcitorii artificiali, care conțin puține calorii, îngrașă mai mult decât zahărul, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Behavioral Neuroscience și preluat de dailymail.co.uk.
Deși majoritatea curelor de slăbire au ca regulă utilizarea îndulcitorilor artificiali, cercetătorii americani spun că zahărul ar fi mai bun.
Explicația ar fi că gustul dulce comandă organismului să se pregătească pentru o cantitate mare de calorii. Pentru că acest lucru nu se întâmplă, organismul devine confuz și cere mai multă hrană sau consumă mai multă energie, rezultatul fiind creșterea în greutate.
„Datele arată clar că îndulcitorii fără calorii, de tipul zaharinei, pot determina o creștere în greutate mai mare decât cea provocată de consumul de zahăr”, spun cercetătorii americani. Același efect îl pot avea și alți îndulcitori artificiali, de tipul aspartamului.
Cercetătorii de la Universitatea Purdue, din West Lafayette, Indiana, au hrănit câțiva cobai cu iaurt îndulcit cu zaharină și alți cobai cu iaurt îndulcit cu glucoză, care face parte din grupa zaharurilor naturale. Cobaii hrăniți cu iaurt cu zaharină au câștigat mai mult în greutate și în masa adipoasă.
Studiul a atras critici din parte industriei alimentare.
„Studiul simplifică foarte mult cauzele obezității”, a spus Beth Hubrich, dietetician de la Calorie Control Council, un organism ce reprezintă mai multe companii de alimente și băuturi dietetice din Statele Unite. „Cauzele obezității sunt multifactoriale. Deși studiile au demonstrat că utilizarea alimentelor «fără zahăr» a crescut în ultimii ani, la fel au crescut și porțiile alimentelor și consumul de calorii, în timp ce sportul nu mai este practicat la fel de mult”, a adăugat acesta.
Consiliul mai este de părere că studiile pe animale nu se pot aplica la oameni.
Cercetătorii au replicat că interesul pentru sănătatea publică din partea industriei alimentare nu este unul sincer. „Dacă ar fi sinceri, te-ai aștepta ca ei să fie alarmați de rezultatele experimentelor pe animale sau de cele ale modelelor umane, care sugerează că produsele lor pot contribui la răspândirea obezității”, ce a atins proporțiile unei pandemii.
Un britanic utilizează anual, în medie, 75 de kilograme de zahăr, adică o cantitate lunară de 6 kilograme. O familie tipică din Marea Britanie consumă lunar, din diferite produse, aproximativ 26 de kilograme de zahăr.
Consecințele asupra sănătății pot fi devastatoare, de la carii dentare la obezitate și diabet de tipul II, aceste boli având drept posibil rezultat un risc crescut de infarct și accident cerebral.