Îndrăgita interpretă de muzică populară Angelica Flutur, născută la Ciumârna – Vatra Moldoviței, își lansează duminică, 19 noiembrie, de la ora 16:00, pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor Suceava, noul album, „Pe Obcini în Bucovina”, într-un concert extraordinar. CD-ul „Pe Obcini în Bucovina” cuprinde 20 de piese, la care au lucrat mai mulți oameni talentați, atât la muzică (Viorel Leancă, Doru Farcaș, Răzvan Mitoceanu, Alexandru Havriliuc, Leonard Zamă, Ionuț Țanța, Dorin Cocârță, Angelica Flutur, George Sârbu, piesa 15 inspirată din folclor), cât și la texte (Casian Balabasciuc, Mihai Pascar, Angelica Flutur, George Sârbu, text din folclor – piesa 15 – Hora lui Cuza, Dorin Cocârță). Orchestrația a fost realizată de Viorel Leancă, la majoritatea pieselor, și de Răzvan Mitoceanu (două piese). Sunetul a fost asigurat de Didi Iachim, imaginea de pe CD – Marius Vasiliu (Terra Design), grafică Nina Schipor.
„Un tezaur al melosului și cântecului tradițional autentic al Bucovinei”
Piesele care se găsesc pe noul album: „Pe Obcini în Bucovina”, „Ce frumos mai zice struna”, „Cofiță, lemn de brad”, „Jocu’ lu’ badea Cocârță”, „Bade, iar e primăvară”, „Lume, lume și iar lume”, „Dragu mi-i vara la fân”, „S-aude trompeta-n sat”, „De erai bade-nsurat”, „Jocul nevestelor”, „Tare-mi place dragostea”, „Mândră nuntă s-o pornit”, „Ciobănaș din Smidovatic”, „Ca a meu bărbat nu este”, „Hora lui Cuza”, „Măi mândruță, unde mergi?” , „Vai de copilaș micuț”, „Bucovină, cheamă-ți fiii”, „Vai, de când m-am măritat”, „La stână la Moș Cocârță” (Doină). Solista de muzică populară le mulțumește din toată inima colaboratorilor, dar și publicului „pentru toată dragostea care mi-o poartă și mulțumesc din suflet soțului meu drag și întregii familii pentru susținerea necondiționată”. Maestrul Viorel Leancă, dirijor, folclorist, orchestrator, a transmis câteva gânduri, la ceas de sărbătoare, pentru tânăra interpretă Angelica Flutur. „Folclorul muzical este creație profund umană, cea mai persistentă și relevantă în timp și spațiu. Folclorul reprezintă nașterea unei vaste tradiții populare transmisă prin imemorabilă oralitate de valoroși rapsozi, soliști vocali, cunoscând evoluții semnificative prin ultimele 2-3 generații. Prin audițiile radio, TV, spectacole, album CD realizate, Angelica Flutur a fost și este remarcată ca un tezaur al melosului și cântecului tradițional autentic al Bucovinei, folclor muzical de înaltă ținută artistică. Sunt convins că acest album, ca și celelalte, va ajunge la inima și sufletul tuturor și va rămâne acolo. Te felicit, Angelica, și tot înainte! Doamne ajută!”.
Angelica Flutur, „mesagera spiritului huțul”
Un om valoros al Moldoviței, inginerul Casian Balabasciuc, „om tezaur”, ale cărui povestiri, legende și nuvele ne fascinează pe toți, care ne bucură prin „felul în care mânuiește condeiul și felul în care vorbește despre oamenii frumoși ai acestei comune”, a înșirat câteva gânduri de suflet și despre Angelica Flutur: „Rădăcinile puternice dau vlăstarii viguroși. Cred cu convingere că Angelica Flutur se poate considera urmașă merituoasă a celei ce a făcut să vibreze freamătul codrului în cântecul și sufletul bucovinean, prin vocea sa plină de profunzime și dăinuire: Sofia Vicoveanca”. Scriitorul Casian Balabasciuc a adăugat că glasul Angelicăi „rostuiește blândețea și lumina dumnezeiască a obcinilor presărând trăire și poftă de viață, strălucire de rouă și prospețime de izvoare, pentru a primeni cugetele și trăirile celor binecuvântați să viețuiască sau măcar să treacă prin Bucovina. Cu multă îngrijire pentru autentic și original, cu noblețea și delicatețea artistului înnăscut, tânăra interpretă crescută la pieptul Obcinei Mari dăruiește prin harul și naturalețea sa frumosul încrustat în armonia cântecelor cărora le dă aripi. Din manifestarea ei artistică izbucnește cu veselie și optimism, cu nădejde și încredere chemarea către frumosul acestei lumi pe care se cuvine să o prețuim cu adevăr și aleasă cinstire, întru vrednicie. Dăruită cu toate cele de trebuință pentru a avea deschisă calea către consacrare și performanță: talent, tinerețe, frumusețe, încredere, hărnicie, generozitate, modestie și stăruință, Angelica dă știre că pe bolta înaltă a folclorului bucovinean a mai apărut o stea, mare și strălucitoare”. În plus, a adăugat Casian Balabasciuc, Angelica Flutur „este mesagera spiritului huțul, pe care îl exprimă și îi mărturisește dăinuirea cu mândria obârșiei. Găsim în cântecele ei bucuria comunicării, sentimentul nestăvilit al libertății, atât de propriu huțulilor, detașarea de mărunțișurile vieții așa-zis moderne, pentru întâlnirea cu valorile certe și perene ale spiritualității. Mai mult ca niciodată lumea noastră are nevoie de cântec frumos. Cântă, cântă, Angelica!”.
Un concert mult așteptat
La spectacolul extraordinar ce se va desfășura duminică, 19 noiembrie, prezentat de Mihaela Bârsan, realizator TV, alături de Angelica Flutur pe scena suceveană vor evolua artiști îndrăgiți de muzică populară, instrumentiști profesioniști, oameni care vor transforma o seară de noiembrie într-un regal de folclor. „Cred că orice artist visează să aibă propriul concert. Eu nu m-am așteptat să se întâmple în acest an, dar întotdeauna Dumnezeu are grijă să ne facă câte o surpriză când ne așteptăm mai puțin”, ne-a spus Angelica Flutur. Acest concert înseamnă pentru artistă încă o treaptă urcată în carieră, un concert pe care și l-a dorit de multă vreme și despre care credea că nu va fi posibil niciodată. Cu ocazia lansării celui de al treilea CD, “Pe Obcini în Bucovina”, a venit timpul și pentru un mare concert. „Mă încearcă emoții mari și, sincer, mă pregătesc în primul rând cu sufletul, ca să pot face față acestui concert din toate punctele de vedere. Vom fi acompaniați de renumita orchestră a Ansamblului Artistic «Ciprian Porumbescu», condusă de maestrul Viorel Leancă. Mi-am dorit foarte mult acest concert în Suceava, pentru că aici locuiesc și fac parte din acest oraș, unde oamenii apreciază folclorul. Aici și la Ciumârna …. sunt acasă! Aștept sucevenii în număr cât mai mare la un spectacol cu totul deosebit. Acest concert nu s-ar fi realizat dacă prietena mea Mihaela Bârsan nu ar fi fost mai optimistă decât mine. Datorită ei am hotărât să organizăm acest concert. Bineînțeles că fără ajutorul colegilor mei care au acceptat invitația mea, al instituțiilor și sponsorilor, realizarea acestui concert nu era posibilă. Vă mulțumesc tuturor și aștept cu emoții ziua cea mare, ziua de duminică”, a completat Angelica Flutur.


